DOMA Kde sa dá kúpať

2009-05-16 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO- Celkom 36 lokalít bolo pre letnú turistickú sezónu 2009 zaradených do zoznamu vôd vhodných na kúpanie. Kvalitu týchto vôd počas sezóny monitorujú aj orgány verejného zdravotníctva.



Od roku 2004 informuje Slovenská republika prostredníctvom Správy SR o kvalite vody na kúpanie Európsku komisiu o prírodných kúpaliskách na našom území.  Od roku 2005 sú všeobecne záväznými vyhláškami Krajských úradov životného prostredia vyhlásené tieto najviac využívané lokality za vody vhodné na kúpanie.

     
Zlá kvalita vody nielen na umelých, ale aj prírodných kúpaliskách môže predstavovať rôzne zdravotné riziká, a to v podobe gastroenteritíd, vírusových zápalov očných spojiviek, alergických reakcií či tráviacich ťažkostí.

Nedostatky môžu byť zapríčinené samotným prevádzkovateľom, no veľký podiel na kvalite vody môžu niesť aj samotní návštevníci. Napríklad vo forme vodného kvetu sa na hladine môžu vyskytovať sinice, voda v nekontrolovaných prírodných kúpaliskách môže byť chemicky znečistená.
     
ÚVZ SR sleduje na Slovensku kvalitu vody na kúpanie. Úrad sleduje nielen umelé kúpaliská, ale najvýznamnejšie prírodné vodné rekreačné lokality.

Na stránke informačného systému o kúpaliskách a kvalite vody na kúpanie poskytuje praktické informácie o kvalite vôd na slovenských umelých a prírodných kúpaliskách, či ich mapy.

Stránka umožňuje vyhľadávanie kúpaliska podľa názvu, typu či obce, v ktorej sa nachádza. Dostupné sú aj konkrétne údaje o kúpalisku a jeho aktuálny stav. Mapa kúpalísk SR zobrazuje mapu Slovenska a umiestnenie jednotlivých kúpalísk v rámci krajov.

 

 

Zdroj/autor:  uvzsr,tasr,mdrom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa