RAKÚSKO Sprievodca po stopách nacistov

2009-04-14 12:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO – V Salzburgu vydali turistického sprievodcu, ktorý sa vôbec ako prvý zameriava na objekty a miesta spojené s nacistickým režimom.



Publikácia predstavuje turistom 61 budov a miest. Autori dali svojmu „sprievodcovi hnedou topografiou“ názov  V tieni Mozartových gulí  (Im Schatten der Mozartkugel: Reiseführer durch Salzburgs braune Topografie). Odkazujú tak na farbu nacistických uniforiem a na obľúbené salzburské bonbóny.

Jeden z trojice autorov Christian Strasser pri predstavení knihy uviedol, že Salzburg bol po Berlíne druhým Hitlerovým „centrom moci“. Rakúsko si vlani pripomenulo 70.výročie takzvaného anšlusu, čiže násilného pripojenia k Hitlerovej tretej ríše. Z nemeckej nadvlády sa krajina dostala až v roku 1945 po oslobodení spojeneckými vojskami.

Podľa Strassera, Nemci mnoho budov v Salzburgu zabavili a využívali k reprezentačným účelom. Taký bol osud aj zámku Klessheim. Vo vile Trapp sa zase usídlil šéf SS Heinrich Himmler. Kniha približuje nielen miesta v meste Salzburg, ale aj v spolkovej krajine Salzbursko, v Hornom Rakúsku a Bavorsku. Pripomína aj miesta odporu voči nacistom.

Sprievodca vyšiel v náklade 3 tisíc kusov a autorei počítajú s jej prekladom do angličtiny. V príprave je sprievodca Tyrolskom a Viedňou.


 

Zdroj/autor: apa,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa