ČESKO Hanácky skanzen

2009-06-18 18:00:00 |   |    | 

ČESKO - Súbor stavieb ľudovej architektúry v obci Příkazy v okrese Olomouc oslávil už pätnáste výročie.



Najnovšie je otvorená výstava dokumentov a fotografií z histórie skanzenu a súčasne po zimnej prestávke je sprístupnená expozícia historických snímkov a pohľadníc obce.

Súbor stavieb ľudovej architektúry, nazývaný Hanácky skanzen, tvorí pamiatkovo chránená usadlosť so stodolou v záhrade a niekoľko priľahlých záhrad, v ktorých sú umiestnené ďalšie tri pamiatkovo chránené stodoly.

Všetky stavby pochádzajú z 19. storočia a nadväzujú na miestnu tradičnú architektúru. Mimoriadna hodnota v rámci Českej republiky je daná predovšetkým tým, že ide o skanzen in situ, teda na pôvodnom mieste takzvaného Kameníčkova gruntu.

Zbierky Hanáckeho skanzenu sú zamerané na bežný život obyvateľov hanáckej dediny s ukážkami života poľnohospodárskej rodiny na prelome 19. a 20. storočia. Obytná časť usadlosti obsahuje predmety a vybavenie kuchyne, od minulého roka aj pravej hanáckej krčmy, remeselnícku dielňu s mnohými pomôckami a druhmi náradia. Nájde sa tu aj malá ukážka starých školských potrieb. Hospodárska časť obsahuje predmety spojené s poľnohospodárstvom a chovom domácich zvierat, ale taktiež s praním a žehlením. V stodolách sú staré vozy, vozíky, sane, mlátičky obilia, pluhy a ďalšie.

 

 

Hanácky skanzen Příkazy

Příkazy 54
783 33 Příkazy
Tel.: +420 585 967 310, +420 776 576 598
E-mail: svec@olomouc.npu.cz
Web: www.hanackeskanzen.cz


Zdroj/autor: kudyznudy, CzechTourism, hanackeskanzen, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa