ČESKO Vodný zámok Blatná

2009-04-08 14:00:00 |   |    | 

ČESKO - Vodný zámok Blatná patrí medzi najzachovalejšie vodné panské sídla na území Česka. Prvá písomná zmienka o zámku je z roku 1235.



V 12. storočí tu už existoval hrádok chránený vodou, so sídlom pre vtedajšie panstvo a s románskou kaplnkou. V 13. storočí majitelia z rodu Bavorov začali objekt prebudovávať na výstavnejšie sídlo, bažiny zmenili na súvislé vodné opevnenie a charakter stavby sa mení na skutočný hrad.

Rod Bavorov vymiera roku 1403 po meči a dedičstvo získavajú Páni z Rožmitálu. Románske sídlo sa mení na gotickú pevnosť s fortifikovanou vstupnou vežou. Hrad bez problémov prečkal husitské obdobie a ďalej sa rozvíjal, a to najmä v dobe Jaroslava Leva (1446). Ten ako príbuzný kráľa Jiřího z Poděbrad putoval na čele kráľovského posolstva po európskych dvoroch a nechal hrad prestavať v neskoro gotickom slohu.

Dominantu tvorí hranolová vstupná veža s lomeným vstupným portálom, gotická hradná kaplnka a tzv. Rožmitálsky palác, ktorý bol vyzdobený nádhernými freskami. Jeho syn Zdeněk Lev nechal prebudovať juhozápadný palác na trojposchodový goticko-renesančný Rejtov palác. Kvôli otcovým dlhom bol však nútený syn Adam zámok a panstvo predať v roku 1555. Až do roku 1557 sa majitelia rýchlo striedali a ďalší rozvoj zámku začal až príchodom Jana z Rozdražova.

Jeho syn Václav nechal postaviť Rozdražovský palác v renesančnom štýle. Stavovské povstanie – vydrancovanie hradu, tridsaťročná vojna a úmrtie posledného člena rodu prerušili jeho rozvoj. Majetok prechádza do ďalších rúk na krátku dobu. V dobe grófky Ernestiny Serenyiovej dochádza k barokizácii Rozdražovského paláca a je vybudovaný empírový pavilón s predstavaným dvojramenným schodiskom. Keď požiar v roku 1763 poškodil Rozdražovský trakt, bol objekt barokovo upravený.

Posledným rodom na hrade boli Hildprandtovci z Ottenhausenu. Václav Karol v roku 1809 nechal drevený padací most nahradiť kamenným. Jeho syna Františka v rokoch 18101813 učil filozofiu a prírodné vedy Jan Evangelista Purkyně, ktorý tu založil aj knižnicu. František nechal zbúrať románsku kaplnku a z nádvoria sa tak otvoril pohľad do anglického parku. Nanovo dal upraviť vstupný priestor za vežou a starý bavorský palác. Zámok bol prestavaný v štýle anglickej gotiky v rokoch 18501856 podľa návrhu Bernharda Grubera.

Po roku 1945 rodina Hildprandtovcov o zámok prišla. V 80. rokoch prebehla generálna oprava zámku a v roku 1991 bol zámok vrátený v rámci reštitúcie.

Zámok je otvorený celoročne a ponúka zaujímavé expozície a návštevu v anglickom parku. 

Blatná je mesto ležiace v severozápadnej časti Juhočeského kraja, v okrese Strakonice. Historické jadro mesta je mestskou pamiatkovou zónou. Prvá písomná zmienka o Blatnej je z roku 1235. V 14. storočí vlastnili osadu Bavorovia zo Strakoníc. Roku 1601 bola Blatná cisárom Rudolfom II. povýšená na mesto.

 


 

Vodní zámek Blatná
Na Příkopech 320
288 01 Blatná
Tel.: +420 383 422 934
Fax: +420 383 423 658
E-mail:
zamek@blatna.cz

 

Zdroj/autor: zamek blatna, wikipedia, kultura21, kudyznudy,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa