ČESKO 10 tipov kam za folklórom

2009-06-15 14:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Vydajte sa za folklórom, spoznajte život predkov, ich kultúru a zvyky, ľudové piesne, profesionálnych hudobníkov, tanečníkov a spevákov.



 

 

 

 

 

 

Schwarzenberský plavebný kanál bol postavený na česko-rakúsko-bavorskom trojmedzí asi pred 220 rokmi. Žije vďaka projektu folklórneho združenia Libín-S Prachatice.

 

Spoznajte kraj, kde sa vinárska tradícia dedí z otcov na synov a kde je folklór skutočnou súčasťou života.

 

Prevádzka reštaurácie s folklórnym programom v jedinečných priestoroch "selského" statku.

 

Typická a vzácne zachovalá ukážka formy pojizerského domu. Bývalá slobodnícka usadlosť bola postavená v malebnom údolí rieky Jizery v roku 1716. Je jedným z najkrajších a zároveň najtypickejších príkladov architektúry českého vidieka.

 

Múzeum dediny juhovýchodnej Moravy je ukážkou ľudového staviteľstva jednotlivých oblastí Slovácka. Skanzen je preto rozčlenený do areálov predstavujúcich tieto regióny.

 

V roku 2001 bola tunajšími vinármi založená Slobodná spolková republika Kraví hora, ktorá má svojho prezidenta, znak i vlajku, menu a taktiež hymnu.

 

Pamiatková rezervácia Betlehém v Hlinsku je jednou z expozícií Súboru ľudových stavieb Vysočina, jediného múzea v prírode v Pardubickom kraji. Ide o súbor domčekov, ktoré si tu v prvej polovici 18. storočia postavili drobní mestskí remeselníci. Aj vy môžete nazrieť do ich príbytkov a spoznať spôsob ich života.

 

Vodný mlyn v Slupi nájdete asi 12 kilometrov juhovýchodne od Znojma. Dejiny vodného mlynu sú úzko spojené s vývojom rozsiahleho krhovicko-jaroslavického vodného náhonu, ktorý po stáročia spoluvytváral vodné pomery povodia Dyje na hranici Moravy a Rakúska. Mlyn so štyrmi funkčnými vodnými kolmi patrí medzi najvýznamnejšie a architektonicky najpozoruhodnejšie objekty svojho druhu na území Českej republiky.

 

V Centre tradičných remesiel na statku Bernard v Kráľovskom Poříčí pri Sokolove je možné od júna 2008 navštíviť novootvorený návštevnícky okruh. Okruh, nazvaný "Pocta remeslám", je zameraný na tradičné remeslá s návštevou múzea a poľnohospodárskej expozície. K dispozícii bude taktiež nové infocentrum a reštaurácia s kapacitou 70 miest.

 

Súbor stavieb ľudovej architektúry v Příkazích (všeobecne nazývaný "Hanácky skanzen") tvorí pamiatkovo chránená usadlosť so stodolou v záhrade a niekoľko priľahlých záhrad, v ktorých sú umiestnené ďalšie tri stodoly. Všetky stavby pochádzajú z 19. storočia a nadväzujú na miestnu tradičnú architektúru.

 

Zdroj/autor: kudyznudy, CzechTourism, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa