CHRÍPKA Slovenskí turisti z Mexika sú už doma

2009-05-04 09:00:00 |   |    | 

ČESKO/SLOVENSKO - Českí hygienici a lekári včera z obavy zo zavlečenia chrípky typu A - H1N1 do Česka vyšetrili na letisku v Prahe v zdravotníckych stanoch všetkých 201 klientov českej cestovnej kancelárie Exim Tours, ktorí sa charterovým letom vrátili z mexického Cancúnu do Prahy.



Jedna cestujúca, veľmi pravdepodobne Slovenka, bola po vyšetrení prevezená z letiska rovno na špecializovanú infekčnú kliniku Fakultnej nemocnice Bulovka v Prahe. Tam ju čaká vyšetrenie imunológom, hospitalizácia a testy, ktoré by mali podozrenie na túto chrípku potvrdiť alebo vyvrátiť. 

     
Ďalších šesť cestujúcich z lietadla nemalo jednoznačné príznaky "mexickej" chrípky, ale neboli zdravotne celkom fit a lekári sa rozhodli pre ich domácu izoláciu. Tri osoby pochádzajú zo Slovenska a sanitka ich vezie z Prahy do miesta bydliska v SR. Aj v ich prípade budú lekári a hygienici čakať na výsledky testov.
     
Výsledky zdravotníckej kontroly na letisku v Prahe potvrdil hovorca cestovnej kancelárie Exim Tours Jan Koláčný. Ako vysvetlil, lietadlom sa z Mexika vrátilo aj 33 klientov, ktorí si zájazd kúpili v pobočkách Kartago Tours v SR. Táto cestovná kancelária je slovenskou dcérou českej Exim Tours.
     
Českí hygienici dôsledne dbajú o to, aby nedošlo k vyzradeniu osobných údajov pacientov. Česká cudzinecká polícia na letisku dokonca nabádala fotografov, aby nefotili tváre cestujúcich, ktorí sa vrátili z Mexika. Aj preto hovorca Exim Tours zdôraznil, že korektnejšie je hovoriť o jednej hospitalizovanej osobe než o jednej žene.
     
Klienti, ktorí si kúpili zájazd do Mexika v SR, nemusia byť iba Slovákmi. Na Slovensku si totiž zájazdy Kartago Tours kupujú aj občania Maďarska a Rumunska. A nie je vylúčené ani to, že niektorí Slováci si mohli kúpiť zájazd priamo v Česku. Cestovná kancelária tvrdí, že eviduje iba miesto predaja zájazdu, a nie štátnu príslušnosť kupujúceho.
     
Od minulého pondelka kvôli podozreniu na chrípku typu A vyhľadalo v Česku lekársku pomoc už 41 pacientov. Piatich hospitalizovali, ostatným nariadili domácu karanténu. V 14 prípadoch testy podozrenie na obávaný typ chrípky vylúčili. Ďalších 27 pacientov na výsledky testov ešte len čaká. Po započítaní nových pacientov z dnešného letu z Mexika sa počet hospitalizovaných zvýšil na šesť a celkový počet testovaných na 48.


Troch Slovákov zaviezli sanitky  priamo do ich domov.

Pôvodne ich na príkaz ministra zdravotníctva SR Richarda Rašiho mali pre situáciu s chrípkou typu A (H1N1) preventívne hospitalizovať na Klinike infektológie a geografickej medicíny bratislavskej fakultnej nemocnice. Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Čižmáriková pre TASR priblížila, že išlo o dvoch mužov z Bratislavy a jedného z Nitry.
     
Ako ďalej objasnila, vodičov sanitiek české ministerstvo zdravotníctva informovalo, že turisti majú ísť do domácej liečby.

So sanitkami pritom komunikovala aj slovenská strana, ktorá ich naopak navigovala na bratislavské Kramáre. Muži, ktorých nakoniec dopravili domov, podľa Čižmárikovej nemajú príznaky chrípky, ráno sa majú hlásiť u ošetrujúcich lekárov a kontaktovať ich bude aj ministerstvo zdravotníctva.
      
Vzniknutú situáciu už konzultoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný so svojím českým kolegom Michaelom Vítom, priblížila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Šramková. Okrem iného sa zaujímal aj o situáciu so slovenským pacientom, ktorého po kontrole po prílete do Prahy previezli s podozrením na chrípku na špecializovanú infekčnú kliniku Fakultnej nemocnice Bulovka.

Tam ho má vyšetriť imunológ a vykonajú sa aj potrebné testy, ktoré nákazu potvrdia, alebo vyvrátia. Vylúčený nie je ani jeho neskorší prevoz do SR. Šramková priblížila, že osoba mala teplotu približne 38 stupňov. Podľa jej slov bude tento prípad hlavný hygienik naďalej konzultovať.
     
Na Slovensku sa zatiaľ prítomnosť chrípky A (H1N1) nepotvrdila. V Nitre doteraz hospitalizovali dve pacientky s klinickými príznakmi, ktoré navštívili rizikové oblasti. Podozrenie sa ani v jednom prípade nepreukázalo. Niekoľko osôb navštívilo aj kliniku infektológie a geografickej medicíny bratislavskej fakultnej nemocnice, aby konzultovali svoju situáciu po návrate z rizikových oblastí. Ich hospitalizácia však nebola potrebná.
     

 

Zdroj/autor: mzvsr,tasr,eximtours,kartagotours,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr/ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa