ŠVÉDSKO Homosexuálne páry sa môžu zosobášiť

2009-05-11 11:00:00 |   |    | 

ŠVÉDSKO/ video - Od prvého mája môžu oficiálne uzatvárať manželstvá aj homosexuáli vo Švédsku, a to či už v rámci občianskych alebo cirkevných sobášnych obradov.



Nový zákon povoľujúci manželstvá párov rovnakého pohlavia, platiaci od 1. mája, odsúhlasili švédski zákonodarcovia ešte pred mesiacom veľkou väčšinou hlasov (za 261, proti 22 poslancov). Negatívne sa k tomuto návrhu zákona postavili iba členovia malej strany kresťanských demokratov, patriaci k stredopravej vládnej koalícii.

     
Švédski homosexuáli mali od roku 1995 možnosť uzatvoriť registrované partnerstvo pred civilnými úradmi, od roku 2003 si mohli aj adoptovať dieťa. Uzavretie sobášu pred matričným úradom však nebolo možné.
 
Manželstvo môžu páry rovnakého pohlavia uzavrieť v Holandsku, Belgicku, Španielsku, Kanade a v amerických štátoch Massachusetts, Vermont, Connecticut a Iowa. Takzvane registrovať sa môžu nechať v severských krajinách, v Nemecku, Českej republike, Švajčiarsku a na Novom Zélande. Niektoré z práv získali aj v Maďarsku, Francúzsku, Portugalsku, Chorvátsku a v Luxembursku.


 

Zdroj/autor: mti,tasr,čtk,drom

VIDEO Gay-svadba v Kanade



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa