DOMA Začali sa Turíce

2009-05-31 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO Sviatok Zoslania Ducha Svätého, známy ako Turíce, slávia dnes kresťania na Slovensku i v zahraničí.



Veriaci si na bohoslužbách pripomínajú udalosť, keď na päťdesiaty deň po Kristovom zmŕtvychvstaní Duch Svätý zostúpil v podobe ohnivých jazykov na apoštolov zhromaždených v Jeruzaleme, aby ich posilnil a usmernil, ako majú šíriť národom svedectvo o Ježišovi Kristovi.

     
Duch Svätý sa zjavil ako tretia Božská osoba Svätej Trojice. Po zoslaní Ducha Svätého apoštol Peter predniesol v Jeruzaleme kázeň, na základe ktorej sa dalo pokrstiť asi 3000 ľudí. Preto je dnešná Svätodušná nedeľa aj pamätným dňom založenia prvého kresťanského cirkevného zboru v Jeruzaleme.
     
Podobne ako Vianoce a Veľká noc aj sviatok Zoslania Ducha Svätého dostal ďalší deň sviatku - Svätodušný pondelok. Svätodušné sviatky sú po Vianociach a Veľkej noci ďalšími najvýznamnejšími kresťanskými slávnosťami.
     
V Katolíckej cirkvi sa konajú v týchto dňoch tradičné svätodušné púte, známa je púť v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne, ktorá sa koná počas tohto víkendu. Svätodušnými sviatkami sa v cirkvi končí Veľkonočné obdobie a začína sa obdobie "cez rok".
     
V Gréckokatolíckej cirkvi sa v dnešnú nedeľu Svätej Päťdesiatnice - Zostúpenia Svätého Ducha koná v chrámoch svätá liturgia. V Katedrále Povýšenia Svätého Kríža v Bratislave sa dnes od 10.30 h koná Archijerejská Božská liturgia sv. Jána Zlatoústeho, ktorú slúži bratislavský eparcha Mons. Peter Rusnák. V priamom prenose ju odvysiela Slovenská televízia na Dvojke.
     
Slávnostné služby Božie sa konajú aj v evanjelických chrámoch. Po Svätodušných sviatkoch nasleduje v katolíckej, evanjelickej i ďalších kresťanských cirkvách sviatok Svätej Trojice, ktorý pripadá tento raz na nedeľu 7. júna.


Zdroj/autor: tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa