DOMA Kúpele Piešťany otvoria sezónu

2009-05-29 15:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Dnes sa v kúpeľnom meste na Považí v Piešťanoch, uskutoční slávnostné otvorenie letnej kúpeľnej sezóny 2009.



Winterova ulica ožije vystúpeniami známych umelcov a mnohými ďalšími prekvapeniami.

Toto tradičné podujatie, ktoré tento rok bude už 18. v poradí, má pre návštevníkov pripravené napríklad koncerty, divadelné predstavenie Radošínskeho naivného divadla a mnohé ďalšie. Mesto predstavia sprievodcovia na trase od kúpeľného ostrova po Dom umenia. Pripravené sú rôzne súťaže, hry a vystúpenia.

Návštevníci sa môžu tešiť na požehnanie prameňov, slávnostný sprievod, španielske tance, mexickú hudbu, Dixieland, imitátorov skupiny Beatles, brušné tanečnice a množstvo ďalších hudobných a tanečných skupín.

Hlavnými účinkujúcimi večera, ktorí vystúpia v hudobnom pavilóne Pod mušľou budú Zdenka Predná a skupina No Name. Okrem hudby si budú môcť návštevníci a obyvatelia Piešťan prezrieť zaujímavé výrobky tradičných remesiel a občerstviť sa v jednom z množstva stánkov. Špeciálny program bude pripravený aj pre deti – maľovanie na tvár, detské predstavenia, trampolína či pouličné divadlo na kolesách a skautský tábor.

 

Prvé osídlenia Piešťan vznikali na piesčitej pôde okolo rieky Váh. Hovorí sa, že liečivé účinky prameňov objavili rímske légie. Kone Rimanov boli po dlhej a namáhavej ceste také unavené, že už nemohli pokračovať ďalej. Vojaci sa teda rozhodli oddýchnuť si niekoľko dní na rozbahnenej lúke pri Váhu. Po tomto oddychu vraj neobyčajne svieži pokračovali v ceste. Prvá písomná zmienka o Piešťanoch je uvedená v Zoborskej listine z roku 1113. Budúca sláva a medzinárodná známosť Piešťan ako kúpeľného mesta sa začala rodiť v druhej polovici 17. storočia. Šľachtici, vlastníci pozemkov, začali stavať nad prameňmi kúpeľné budovy. Tak vznikli prvé budované kúpele aj v Piešťanoch. Rozhodujúca éra v rozvoji Piešťanských kúpeľov je spätá s menom rodiny Winterovcov. Za obdobia vedenia kúpeľov Winterovcami sa zlepšili cesty, doprava, vybudovali sa školy, nová pošta, peší Kolonádový most so symbolom kúpeľov – bronzovou sochou muža, lámajúceho barlu, unikátne kúpalisko Eva. Na Kúpeľnom ostrove bolo vybudované prvé golfové ihrisko na Slovensku. Piešťany sa stali centrom významných golfových turnajov, tenisových súťaží a šachových majstrovstiev, ale aj koncertných vystúpení, tanečných súťaží, automobilových pretekov Concours d´ Elegance.

 

 

Mestské kultúrne stredisko Piešťany

A. Dubčeka 27
921 34 Piešťany
Tel.: +421 (0) 33/ 772 59 25
Fax: +421 (0) 33/772 53 75
E-mail: msks@msks-piestany.sk

Slovenské liečebné kúpele Piešťany
Winterova 29
921 29 Piešťany
Tel.: +421 (0)33 775 77 33
Fax: +421 (0)33 775 77 39

 

Zdroj/autor: sacr, kupelepiestany, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa