DOMA Nitriansky hrad

2009-06-10 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Nitriansky hrad prechádza už tretí rok najrozsiahlejšou rekonštrukciou v jeho novodobých dejinách.



Horná loď Baziliky sv. Emeráma je komplexne reštaurovaná, obnovujú sa fasády biskupského paláca a naplánované sú už ďalšie práce.

Ukončiť by sa už mala oprava vonkajších fasád na paláci, spolu s vnútorným nádvorím tak, aby všetko malo jednotný štýl. Minulý rok sa podarilo dať do poriadku južnú fasádu. Pri pohľade z mesta to však vyzeralo zvláštne, keď jedna časť bola obnovená a ďalšie nie. Teraz sa preto začína s rekonštrukciou západnej a severnej strany paláca. Všetkým prácam predchádza aj pamiatkový prieskum.

Biskupský úrad by chcel v dohľadnej dobe zrekonštruovať aj most vedúci na hrad. Aj na túto opravu sa však musia nájsť najprv peniaze, pretože jeho stav  je oveľa horší, ako sa predpokladalo. Musí sa kompletne opraviť, pretože jeho statika je v zlom stave. Nebudú teda stačiť jednoduché práce, ale komplexná oprava.

Na most majú byť opätovne osadené aj sochy svätcov, ktoré ho kedysi lemovali. Zreštaurované sú už dávnejšie, ich inštalovanie však znemožnila práve narušená statika mosta. Plánované opravy na hrade sú finančne veľmi náročné, preto o pomoc sa požiadalo aj mesto.

Hrad nie je prístupný verejnosti. Sprístupnená je len katedrála a Diecézne múzeum.

 

Nitriansky hrad situovaný na skalnom brale mal vždy strategický význam, lebo bol prirodzenou pevnosťou nad meandrom rieky Nitra. Už v 13. storočí bol hrad tak dokonale opevnený, že vydržal útok Tatárov. Najstaršou zachovalou stavbou je románsky kostol sv. Emerama. Dominantou hradného areálu je katedrála, biskupský palác a mohutné opevnenie s vystupujúcimi bastiónmi. Jednotlivé objekty viackrát prestavali, súčasná podoba hradu je v zásade z konca 17. storočia, kedy hrad po protitureckých bojoch opevnili. Vzhľadom na svoje historické a architektonické hodnoty patrí areál hradu v Nitre medzi základné dokumenty dejín Slovenska. Dnes na hrade sídli biskupský úrad.

 

 

Diecézne múzeum Nitra
Námestie Jána Pavla II. č. 7
950 50 Nitra
Tel.: (037) 772 17 47
Správca múzea: Mgr. Pavel Žebrák

Informačné centrum Nitra
Štefánikova 1
949 01 Nitra
Tel.: 037 16186, 7410906
Fax: 037 7410907
E-mail:
info@nitra.sk
Web: www.nitra.sk


 

Zdroj/autor: tasr, muzeum, nitra, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa