DOMA Na dovolenku najradšej lietame do Egypta

2009-06-09 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V priemere o 30 percent znížili slovenskí touroperátori kapacity v leteckých spoločnostiach a partnerských hoteloch pre letnú sezónu 2009.



Tento krok im vzhľadom na dopady svetovej hospodárskej krízy odporučila aj Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA). Cestovné kancelárie (CK) od konca minulého roka evidujú menší záujem o autobusové zájazdy, a tak opäť dominuje letecká preprava turistov do zahraničnej destinácie.

Podľa CK sa v priemere v roku 2009 znížil počet autobusových zájazdov o 10 až 20 percent, avšak v prípade zvýšeného záujmu klientov, sú CK pripravené zabezpečiť prepravu a ubytovacie kapacity. Napriek kríze najväčší záujem slovenských dovolenkárov, klientov CK, je o letecké zájazdy.

Jednotkou v destináciách zostáva ako vlani Egypt, nasledujú Grécko a ostrovy na juhu Talianska.

Bratislavské a košické letisko vlani prepravili do Egypta 143 128 cestujúcich, čo bol medziročne rast o 27 %. Do Grécka však vypravili o 2 % menej pasažierov - 140 175. Rastúci dopyt o nové destinácie umožnilo podľa majiteľov CK zavedenie chartrových letov, ktoré sa na Slovensku rozbehli od roku 1994.

Približne pred 15 rokmi Slováci najčastejšie cestovali autobusmi do Chorvátska, na sever Talianska, do Grécka, Bulharska a Španielska. V ostatných rokoch, najmä od roku 2000, umožnil väčší počet chartrových letov Slovákom prežívať rekreáciu v nových destináciách ako napr. ostrovy Kréta, Malorka, Heraklion a Rhodos.


 

Zdroj/autor:  sacka,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa