TÉMA Dovolenka a kríza

2009-06-17 09:15:00 |   |    | 

EURÓPSKA ÚNIA - Celosvetová hospodárska kríza ovplyvnila dovolenkové plány mnohých Európanov, iba Taliani sa finančnými a ekonomickými problémami vo svete nenechali príliš odradiť.



Informuje o tom včera zverejnená správa francúzskej agentúry pre prieskum trhu Ipsos o dovolenkových plánoch Európanov. Prieskum agentúra uskutočnila v období od 16. februára do 27. marca a oslovila v ňom 3500 ľudí v siedmich európskych štátoch.

     
Počet Európanov, ktorí plánujú vycestovať toto leto na dovolenku a stráviť na nej minimálne štyri noci, klesol oproti roku 2008 o 3 % na 64 %, pričom v najväčšej miere chcú dovolenky obmedziť Francúzi. Tých sa na ne chystá až o 8 % menej. Je to podstatne vyššie číslo ako pri ďalších šiestich sledovaných krajinách - Taliansku, Británii, Belgicku, Rakúsku, Španielsku a Nemecku.   

Najmenej ovplyvnení krízou sa, naopak, ukázali Taliani, z ktorých až 76 % plánuje dovolenku, čo je len o 1 % menej ako minulý rok. Taliani však zároveň v omnoho väčšej miere než obyvatelia ďalších krajín chcú dovolenkovať doma.
     
V priemere sú obyvatelia vybraných európskych štátov pripravení minúť na dovolenke 2066 eur (62.240 Sk), čo znamená asi o 6 % menej ako minulé leto. Najviac budú šetriť podľa prieskumu Briti, ktorí plánujú minúť až o 14 % menej peňazí než v lete 2008.

Za nimi nasledujú Francúzi a Španieli so 6-% poklesom výdavkov. Najmenej škrtať plánujú opäť Taliani, ktorí sú v priemere ochotní ušetriť len 4 % z minuloročného balíčka dovolenkových výdavkov.
    

 

Zdroj/autor: reuters,tasr,flickr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: flickr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa