DOMA Nové pasy už v pondelok

2009-06-18 09:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO – Cestovné pasy Slovenskej republiky s druhým biometrickým údajom sa začnú vydávať 22. júna tohto roka. Oddnes od 12:00 hod. a v piatok takisto, sa nebudú prijímať žiadosti o vydanie pasu, občianskeho a vodičského preukazu.



Správne poplatky súvisiace s ich vydávaním zostanú nezmenené.

Do dátového nosiča sa tak bude okrem prvého biometrického údaja, ktorým je podoba tváre, vkladať aj druhý - odtlačky prstov. "Pôjde o dva plošne odobraté odtlačky prstov v interoperabilných formátoch," spresnila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru v Bratislave Andrea Polačiková.

 
Dodala, že z technických dôvodov nebude možné odtlačky prstov dodatočne vložiť do dátového nosiča (čipu) v už vydanom cestovnom pase s biometriou (v pase SR vydávanom od 15. januára 2008), pretože dodatočný zásah do dátového nosiča nie je možný.
     
V súvislosti s príslušným nariadením Európskeho parlamentu a Rady Európskeho spoločenstva sú od požiadavky poskytovania odtlačkov prstov oslobodené osoby mladšie ako 12 rokov a osoby, od ktorých nemožno odobrať odtlačky prstov.
     
Na účely nariadenia sa biometrické údaje v pasoch a cestovných dokladoch používajú iba na overovanie pravosti pasu alebo cestovného dokladu a totožnosti držiteľa pomocou priamo dostupných porovnateľných znakov, ak sa podľa zákona vyžaduje predloženie pasu alebo cestovného dokladu.
     
Polačiková ďalej informovala o obmedzení prijímania žiadostí o vydanie cestovných pasov v prechodnom období v súvislosti so zavedením druhého biometrického údaja.

Od štvrtka 18.júna od 12.h a v piatok 19. júna sa nebudú prijímať žiadosti o vydanie pasu, ale vydávanie vyhotovených cestovných pasov a vykonávanie zmien v nich nie je obmedzené.

Rovnako i prijímanie žiadostí o vydanie občianskych preukazov a vodičských preukazov.  V pondelok 22. júna polícia bude opäť prijímať žiadosti o vydanie cestovného pasu a jej príslušné oddelenia budú fungovať bežným spôsobom.

 

Zdroj/autor: mvsr,tasr,srom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 21. máj. 2024. Meniny má Zina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa