DOMA Pasy s druhým biometrickým údajom

2009-06-11 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Cestovné pasy Slovenskej republiky s druhým biometrickým údajom sa začnú vydávať 22. júna tohto roka.



Správne poplatky súvisiace s ich vydávaním zostanú nezmenené.

Do dátového nosiča sa tak bude okrem prvého biometrického údaja, ktorým je podoba tváre, vkladať aj druhý - odtlačky prstov. "Pôjde o dva plošne odobraté odtlačky prstov v interoperabilných formátoch," spresnila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru v Bratislave Andrea Polačiková.

 
Dodala, že z technických dôvodov nebude možné odtlačky prstov dodatočne vložiť do dátového nosiča (čipu) v už vydanom cestovnom pase s biometriou (v pase SR vydávanom od 15. januára 2008), pretože dodatočný zásah do dátového nosiča nie je možný.
     
V súvislosti s príslušným nariadením Európskeho parlamentu a Rady Európskeho spoločenstva sú od požiadavky poskytovania odtlačkov prstov oslobodené osoby mladšie ako 12 rokov a osoby, od ktorých nemožno odobrať odtlačky prstov.
     
Na účely nariadenia sa biometrické údaje v pasoch a cestovných dokladoch používajú iba na overovanie pravosti pasu alebo cestovného dokladu a totožnosti držiteľa pomocou priamo dostupných porovnateľných znakov, ak sa podľa zákona vyžaduje predloženie pasu alebo cestovného dokladu.
     
Polačiková ďalej informovala o obmedzení prijímania žiadostí o vydanie cestovných pasov v prechodnom období v súvislosti so zavedením druhého biometrického údaja.

Od štvrtka 18.júna od 12.h a v piatok 19. júna sa nebudú prijímať žiadosti o vydanie pasu, ale vydávanie vyhotovených cestovných pasov a vykonávanie zmien v nich nie je obmedzené. Rovnako i prijímanie žiadostí o vydanie občianskych preukazov a vodičských preukazov.

V pondelok 22. júna polícia bude opäť prijímať žiadosti o vydanie cestovného pasu a jej príslušné oddelenia budú fungovať bežným spôsobom.

 

Druhý biometrický údaj malo Slovensko do pasov zaviesť podľa nariadenia Európskej únie (EÚ) do 30. júna tohto roku. Po zavedení digitálnej mapy tváre začiatkom minulého roku Slovensko čakalo na schválenie technológie od EÚ.
Medzičasom tieto pasy prispeli okrem iného aj k zrušeniu vízovej povinnosti do USA a stali sa jednou z dvoch hlavných podmienok na to, aby slovenský občan mohol bez víz pricestovať do USA. Druhou je vyplnenie formulára, na základe ktorého systém ESTA cestu povolí alebo nie. Spojené štáty zrušili v novembri minulého roku vízovú povinnosť pre sedem štátov. Okrem Slovenska a Česka aj Lotyšsku, Litve, Estónsku, Maďarsku a Kórejskej republike.
     
Informácie z čipu v biometrickom pase je možné čítať len pomocou špeciálnej čítačky a to tak, že do nej treba pas vložiť. V systéme vydávania biometrických pasov participuje aj Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), ktorý plní úlohu overovateľa a garanta originality vydaného pasu. Prevádzkuje certifikačnú autoritu, ktorá vydáva certifikáty pre overenie autenticity vydaného pasu.
     
Prevádzka a systém vydávania certifikátov určených na tieto účely sa riadi štandardami, ktoré platia pre všetky členské krajiny EÚ. Úradom vydaný certifikát dohodnutým spôsobom zasiela Ministerstvo vnútra SR všetkým pasovým a colným orgánom členských krajín EÚ.
Pri predložení biometrického pasu pri pasovej kontrole sa týmto certifikátom overí, či predložený pas je pravý, alebo nie.

 

Správne poplatky

 

  • do  30 dní 33 € (994,16 Sk)
  • do 2 pracovných dní 132 € (3976,63 Sk).

Občan od 5 do 13 rokov zaplatí za vydanie cestovného pasu

  • do 30 dní  13 € (391,64 Sk),
  • do 2 pracovných dní 52 € (1 566,55 Sk).

Občan mladší ako 5 rokov zaplatí za vydanie cestovného pasu

  • do 30 dní 8 € (241,01 Sk),
  • do 2 pracovných dní 32 € (964,03 Sk).

Za vykonanie zmeny údajov v cestovnom pase, napr. zápis údajov o občanovi mladšom ako 5 rokov do cestovného pasu rodiča alebo zápis titulu do cestovného pasu s biometriou, za každý úkon zaplatí občan 3 € (90,38 Sk).

Občan za vykonanie zmeny údajov v cestovnom pase, ktorým je zápis údajov o ťažkom zdravotnom postihnutí alebo zápis o  pozbavení alebo obmedzení spôsobilosti na právne úkony správy poplatok neplatí.

 

 

Zdroj/autor: mvsr,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa