DOMA Levoča pod ochranou UNESCO

2009-06-29 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Mesto Levoča a dielo Majstra Pavla sa dostali do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Rozhodnutie padlo v španielskej Seville neskoro večer v sobotu 27. júna.



"Na 33. zasadnutí Výboru svetového kultúrneho dedičstva OSN pre výchovu, vzdelávanie a kultúru (UNESCO), sa rozhodovalo o Levoči ako predposlednej z 37 nominovaných pamiatok. Zaujímavosťou je, že návrh prešiel jednomyseľne bez pripomienok," povedal primátor Levoče Miroslav Vilkovský, ktorý sa dozvedel výsledok telefonicky.

"Je za tým množstvo práce. Návrh bol podaný vo februári 2007. Zápis nám pomôže pri ďalšom rozvoji cestovného ruchu. Značku UNESCO budeme aktívne využívať," konštatoval primátor.

Dodal, že mesto predpokladá vytvárať podmienky na rozvoj letných i zimných aktivít, aby sa zvýšil počet turistov a predĺžil čas, ktorý strávia v Levoči. Podľa Vilkovského v súčasnosti zavíta do mesta každoročne 1,7 až 1,8 milióna návštevníkov vrátane veriacich, ktorí prichádzajú na známe pútnické miesto - Mariánsku horu.

"Som šťastná a hrdá. Návrh prešiel bez akejkoľvek pripomienky ako jediná nominácia," napísala v SMS správe priamo zo Sevilly bezprostredne po schválení zápisu koordinátorka projektu Magdaléna Jánovská.

"Je to vynikajúci pocit pre všetkých, ktorí sa podieľali na tomto úspechu. Súčasne to vnímam ako výborný darček k jubileu Spiša, ktorý si pripomína 760. výročie prvej písomnej zmienky. Zápis však znamená nielen zviditeľnenie sa vo svete, ale aj záväzok a oveľa prísnejší prístup k ochrane pamiatok," konštatovala riaditeľka Spišského múzea v Levoči Mária Novotná. Múzeum spravuje aj Spišský hrad ktorý bol spolu s okolím jednou z prvých pamiatok na Slovensku zapísaných v Zozname UNESCO.
     
Klenotom Levoče je chrám sv. Jakuba s dielom Majstra Pavla. Jednému z najvýznamnejších stredovekých rezbárov v Európe je venovaný aj letný kultúrny festival Dni Majstra Pavla, ktorého deviaty ročník sa v meste začne 1. júla a potrvá do 30. augusta.

 

Neskorogotický oltár sv. Jakuba, ktorý z lipového dreva zhotovili v rokoch 1507 až 1517 sa nachádza v kostole s rovnomenným názvom v Levoči. Tento umelecký skvost je zároveň najvyšším gotickým oltárom na svete (18,62 m). Jeho autorom je Majster Pavol z Levoče - jeden z najvýznamnejších stredovekých rezbárov. Maliarska časť sa pripisuje majstrovi Hansovi. Krídlový oltár pozostáva z predelu, kde je zobrazený výjav Poslednej večere a z nadstavca. V strede je skriňa so sochami Panny Márie, svätého Jakuba a sv. Jána Evangelistu, na krídlach zase reliéfy s výjavmi zo života apoštolov. Na zadných stranách krídel sa nachádza osem malieb pašiového cyklu podľa predlohy L. Cranacha a H. L. Schäufeleina. Predstavujú napr. Getsemanskú záhradu a Judášovu zradu, Bičovanie, Korunovanie tŕním či Krista pre Pilátovým súdom, Ukrižovanie a Zmŕtvychvstanie. Pôvodne gotický kostol postavili v 14. storočí na mieste staršieho kostola. Súčasne s ním vznikla aj gotická Kaplnka sv. Juraja. Vysoká štíhla veža Kostola sv. Jakuba z prvej polovice 19. storočia je najvýraznejším prvkom siluety mesta. Mimoriadne cenný je interiér kostola, ktorý je zároveň aj jedinečným múzeom stredovekého sakrálneho umenia.


Informačná kancelária mesta Levoča
Námestie Majstra Pavla 58
054 01 Levoča
Tel: 053/16 188, 451 37 63
Fax: 053/451 37 63
E-mail:
ikle@levoca.sk 
www.levoca.sk


 

Zdroj/autor: unesco,tasr,muzeum levoca,drom

VIDEO Levoča



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa