TURECKO Cigaretový šok

2009-07-20 09:15:00 |   |    | 

TURECKO - Turci, označovaní za národ fajčiarov, sa odvčera musia zmieriť so zákazom fajčenia v uzavretých baroch, reštauráciách a kaviarňach.



Sprísnené pravidlá vstúpili do platnosti napriek protestom zo strany majiteľov pohostinských zariadení. 

"Krajina sa dnes ráno zobudila do cigaretovej revolúcie," znel titulok úvodníka v novinách Radikal. Podobne denník Milliyet signalizoval začiatok nového veku bez fajčenia.

     
Prevádzkovatelia barov a reštaurácií sa obávajú, že nové zákazy úplne zruinujú ich podniky už aj tak oslabené dopadmi globálnej ekonomickej krízy.
     
"Počas leta je to v poriadku, keďže sa dá sedieť vonku. V zime však budeme mať problém," uviedol Fatih Toprakkale, majiteľ baru v metropole Ankara, ktorého návštevníci si môžu vychutnávať tradičné vodné fajky. "Obávam sa, že nakoniec to tu budeme musieť zavrieť. Bude to hanba, lebo zamestnávame 15 ľudí."
     
Sprísnenie obmedzení, ktoré doteraz zakazovali len fajčenie v kanceláriách, verejnej doprave a nákupných centrách, inicioval umiernený islamsky orientovaný kabinet premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Cieľom nových opatrení je snaha o redukciu negatívnych zdravotných dôsledkov fajčenia.
     
Zákazníkom, ktorí nové nariadenia porušia, hrozí pokuta 32 eur, zatiaľ čo vlastníkom podnikov až v rozmedzí 260-2600 eur. Na uplatňovanie zákazu bude dozerať špeciálny monitorovací tím, ktorý bude oddnes vykonávať neohlásené inšpekcie v baroch a reštauráciách v Ankare a Istanbule.
     
Združenie vlastníkov tureckých kaviarní odhaduje, že nový zákaz privedie na pokraj krachu okolo 70 tisíc zariadení.

  

Zdroj/autor: ap,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa