DOMA Gemersko-turniansky festival

2009-07-23 10:45:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Bohatý program pripravili organizátori IX. ročníka Gemersko-turnianskeho festivalu, ktorý sa dnes začína a potrvá až do 2. augusta.



Do festivalu sa zapojilo takmer dvadsať obcí zo Slovenska a Maďarska a pripravili až stovku rôznych programov, pričom hlavnými festivalovými strediskami sú Rožňava a Aggtelek.

Festival slávnostne otvoria dnes na nádvorí rožňavskej historickej radnice koncertom skupiny Besh o drom. Nasleduje hudobná prechádzka Rožňavou a koncert Csík Zenekar. Večer zavŕšia v čajovni D´ Orient, kde vystúpi skupina orientálneho tanca Jasmin a hosťom bude islamológ Attila Kovács.

V rámci sérií podujatí vystúpia alebo prezentujú svoju tvorbu významní predstavitelia najrôznejších umeleckých odvetví. Od jarmočnej komédie po operu, od tvorivej dielne po výstavu remeselníckych diel, od autentickej maďarskej folklórnej hudby po muziku Ánd, od prezentácie miestnych výrobkov po životný program dediny s trvalo udržateľným rozvojom.

Dôležitou súčasťou festivalu je samotná gemersko-turnianska oblasť – dedinské kostoly s maľovaným stropom takisto ako trávnaté svahy, miestne múzeá, stodoly, starodávne hrady a kaštiele – a samozrejme najväčšie poklady Aggtelekského a Slovenského krasu, jaskyne patriace k svetovému dedičstvu.

Pre návštevníkov ponúkajú zábavu nielen popoludňajšie a večerné hlavné programy – predpoludním možno navštíviť a poprezerať remeselnícke aktivity, jarmok, ochutnávky. Alebo urobiť výlet v blízkom či širšom okolí, veď v okruhu päťdesiatich kilometrov sa nachádzajú také pamätihodnosti, ako jaskyňa Baradla, ktorá spája obce Aggtelek a Jósvafő, hrad Krásna Hôrka a kaštieľ v Betliari alebo Zádielska tiesňava.

Hlavným organizátorom je Gemerský mládežnícky spolok v Rožňave, ktorý oslavuje 10 rokov vzniku, spolu s ďalšími mestami a obcami.

 

 

Turistické informačné centrum Rožňava

Námestie baníkov 32
048 01 Rožňava
Tel.: +421-58-732 81 01, 788 44 20
Fax: +421-58-732 48 37
E-mail: tic.roznava@stonline.sk
Web: www.ticroznava.sk

Turistické informačné centrum Aggtelek
Baradla oldal 3. 
3759 Aggtelek
Tel.: +36 48/503-000
Fax: +36 48/503-002 
Web:
www.anp.hu

 

Zdroj/autor: sita, roznava, gomortornaifesztival, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa