DOMA Silná búrka spôsobila turistom problémy

2009-08-18 07:40:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Prudká búrka s krupobitím, ktorá zasiahla včera popoludní Vysoké Tatry, priniesla okrem osemcentimetrovej vrstvy ľadových krúp v oblasti Téryho chaty aj nepríjemné chvíle pre turistov v tejto horskej oblasti.



Krátko pred 14. hodinou požiadali Horskú záchrannú službu (HZS) o pomoc dvaja horolezci, ktorí sa pred nástupom do Orlowského cesty práve nachádzali na nástupnej rampe v západnej stene Lomnického štítu.

Výdatná búrka s množstvom krúp a vody vytvorili počas niekoľkých sekúnd silné vodopády, čo znemožnilo ich rýchly návrat do Téryho kuloáru.

Spojenie cez mobilný telefón bolo veľmi zlé, ale po chvíli sa záchranárom podarilo zistiť, že horolezci nie sú zranení, že sa im zaseklo lano, chceli by zostúpiť do doliny a nevedia, čo majú robiť. Mali šťastie, keďže búrka začala slabnúť, viditeľnosť sa zlepšila, a tak mohli podľa odporúčaní záchranárov začať s postupom do sedla a pokračovať hrebeňom na Lomnický štít.

     
O päť minút neskôr dostali horskí záchranári žiadosť o pomoc pre maďarskú turistku na chodníku medzi Téryho chatou a Zbojníckou chatou, ktorá pravdepodobne pod vplyvom silnej búrky dostala šok, bola úplne premočená a nevládala ísť ďalej. Po niekoľkých minútach sa však spamätala a mohla pokračovať v návrate.
     
Vzápätí žiadala záchranárov o pomoc pre svojho manžela slovenská turistka. Muž sa snažil pomôcť synovi, ktorý spadol do potoka, ale sám sa pošmykol a tiež skončil vo vode. Okrem ľahkých odrenín utrpel aj šok. Záchranári z oblastného strediska HZS Vysoké Tatry poskytli premočenému turistovi prvú pomoc. V zostupe potom už pokračoval samostatne.
     
Aj na základe včerajších zásahov HZS opäť apeluje na návštevníkov vysokohorského prostredia, aby pri plánovaní túry zohľadňovali predpoveď počasia a jeho vývoj. Prudké ochladenie sprevádzané búrkou môže byť vo vysokých polohách nebezpečné.

 

Zdroj/autor : hzs,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa