Prírodná rezervácia Kerčík

2010-01-16 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Floristicky významná lokalita s výskytom teplomilných panónskych druhov sa nachádza v Cerovej vrchovine na juhu stredného Slovenska.



Prírodnú rezerváciu Kerčík vyhlásili v roku 1983 na ploche 12 065 m². Nachádza sa na odlesnenom južne až západne exponovanom svahu oblého kopca Kerčík (235-275 m), ktorý leží južne od Šávoľa, nad nivou Beliny a cestou do Fiľakova.

Predmetom ochrany je lokalita s bohatým výskytom ponikleca lúčneho černastého v stepných teplomilných rastlinných spoločenstvách. Ide o zaujímavý kúsok pestrého územia na trávnato-kvetnatej stráni, plochu slnečného poľa na odlesnených južných až západných svahoch a peknú oázu vzácnych rastlín a niektorých živočíšnych druhov z vtáčieho a hmyzieho spoločenstva.

K prírodnej rezervácii sa dostaneme, ak za dedinkou Šávoľ (v smere do Fiľakova) po necelom kilometri odbočíme vľavo na poľnú cestu. Onedlho prídeme k miestu označenému tabuľou prírodnej rezervácie.

Rastlinná paleta je tu naozaj bohatá. Hneď spočiatku sa v trávnatom poraste na nohy lepí lipkavec obyčajný. Modrofialové kvietky vytŕča chrastavec roľný, žltnú sa dlhé úbory kvetov komonice lekárskej. V júni až v októbri tu kvitne čakankovitá rastlina púpavec jesenný – posledný kvitnúci kvet pred zimou.

Pestrá je aj živočíšna ríša. Z vtáctva tu poletuje pŕhľaviar čiernohlavý, samček priletí z juhu už koncom marca a na trávnej medzi hľadá miesto pre budúce hniezdisko. Žije tu tiež jašterica krátkohlavá, slepúch lámavý či užovka hladká.

 

Zdroj/autor: Dajama, Krásy Slovenska, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa