DOMA Liptovské múzeum

2009-10-14 11:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V Liptovskom múzeu Ružomberok otvorili pre verejnosť nové zrekonštruované priestory.



Rekonštrukčné práce trvali od roku 2007. Počas troch rokov investovali do novej strechy, vybudovania podkrovných expozičných a výstavných priestorov. Obnovená bola aj hlavná výstavná sála na prízemí budovy. Pri stavebných úpravách výstavnej sály sa podarilo odkryť kazetovú mozaikovú podlahu pôvodného pódia z roku 1936.

V pondelok bola sprístupnená prvá časť expozície v podkroví, ktorá bude prezentovať sakrálne umenie zo zbierok múzea. Dominantným exponátom je na Slovensku ojedinelý oltár z 13. storočia z gotického kostola Všetkých svätých v Ludrovej. Postupne budú vybudované aj ďalšie expozície úžitkového umenia a historických zbraní. Sprístupniť ich chce múzeum v budúcom roku. Jeden z nových priestorov má i viacúčelovú funkciu. Okrem prezentácie, bude slúžiť aj na vzdelávanie s využitím novej techniky. 

 

 

Liptovské múzeum bolo postavené mestom Ružomberok v roku 1936 podľa projektu domáceho architekta V. Donera na Námestí Štefana Hýroša. V múzeum sú umiestnené stále expozície geológie, paleontológie a botaniky, zoológie a archeológie, národopisu, expozície o živote a diele Msgr. Andreja Hlinku a výroby papiera na Slovensku. V Liptovskom múzeu sa pravidelne konajú i výstavy umeleckých fotografií Fotofórum  a Strom. LM v Ružomberku má v správe mnoho ďalších pamiatok a expozícií na Liptove: Hrad Likava s expozíciou, expozícia Roľnícky dom vo Vlkolínci, Kostol Všetkých svätých Ludrová, Archeoskanzen Havránok, Národná kultúrna pamiatka Čierny orol v Liptovskom Mikuláši, Maša Liptovský Hrádok - expozícia baníctva a hutníctva Liptova, Národopisné múzeum Liptovský Hrádok, expozícia Banícky dom - Vyšná Boca, Múzeum Liptovskej dediny v Pribyline;

 

Liptovské múzeum Ružomberok
Námestie Š.N. Hýroša 10
034 50  Ružomberok
Tel.: +421 44/4322468, +421 44/4303533
Fax: +421 44/4303532
E-mail:
liptmuzeum@mail.t-com
Web: www.liptovskemuzeum.sk

 

Zdroj/autor: sita, liptovskemuzeum, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa