RAKÚSKO Salzbursko

2009-12-25 12:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO/ video - Salzbursko (Land Salzburg, Soľnohradsko) je nádhernou hornatou rakúskou spolkovou krajinou s mnohými jazerami, historickými mestami a prírodnými úkazmi.



Meno celej tejto oblasti, na ktorej sa Salzbursko rozkladá, pochádza od soli, ktorá sa tu od nepamäti ťažila a prinášala nemalé zisky. Dodnes môžete navštíviť v tejto oblasti soľné doly a nazrieť tak trochu do minulosti ťažby tejto pre život nevyhnutnej potraviny.

 

Turizmus

Celá oblasť, kde sa v minulosti ťažila soľ, a ktorá je v súčasnosti vyhľadávaným turistickým a kúpeľným miestom, sa nazýva oblasťou Soľnej komory. Rozprestiera sa okrem Salzburska ešte na území Horného Rakúska a Štajerska a zahŕňa v tejto spolkovej krajine hneď niekoľko jazier, z ktorých najznámejšie Wolfgangsee je údajne najkrajšie jazero v celom Rakúsku. V oblasti sa nachádza aj mnoho jaskynných systémov, z ktorých najznámejšie a turisticky najatraktívnejšie sú ľadové jaskyne, najmä jedna z najväčších na svete v blízkosti mestečka Werfen – Eisriesensenwelt, ktorú si každoročne pozrie niekoľko tisíc návštevníkov.

 

Zimné športy

Salzbursko je taktiež svetoznámou a veľmi navštevovanou lyžiarskou oblasťou. Hneď v niekoľkých jeho strediskách sa konajú svetové poháre v alpských disciplínach. K najznámejším zimným strediskám patria Lungau, Kaprun/Zell am See, Dachstein West, Lofer und St. Martin, Saalbach/Hinterglemm, RaurisKatschberg a ďalšie. Veľkou lyžiarskou oblasťou, ktorá združuje niekoľko desiatok zimných stredísk a nemá v Rakúsku momentálne konkurenciu, je lyžiarsky športový svet Ski Amadé. V jeho srdci leží ďalšie významné stredisko a historické mesto Radstadt.

 

Hlavné mesto Salzburg

Neďaleko Radstadtu, asi 70 kilometrov na sever, sa po oboch stranách rieky Salzach pod zachovalým stredovekým hradom rozprestiera hlavné mesto Salzburska a zároveň štvrté najväčšie mesto Rakúska, Salzburg. Toto mesto je jedinečným kultúrnym a umeleckým centrom, v ktorom sa každoročne koná niekoľko svetovo významných umeleckých a hudobných festivalov. Najznámejším z nich je Salzburský festival, ktorý má v tomto meste dlhoročnú tradíciu. Mesto Salzburg je nerozlučne späté so životom skladateľského génia Wolfganga Amadea Mozarta, ktorý sa tu narodil, žil a komponoval a ktorému je v meste zasvätených mnoho pamiatok a miest.

 

História

Salzbursko má bohatú históriu a nájdeme tu veľa zachovalých a nedocenených miest v podobe starých kostolov v malých dedinkách, v ktorých sú mnohokrát zachované zreštaurované fresky, početných zámkov a hradov, z ktorých najznámejší je monumentálny hrad Hohenwerfen.

 

Príroda

Aj keď je Salzbursko zemou hornatou a bohatou na jazerá, rieky, potoky, vznikli stáročiami mnohé miesta, ktoré rozhodne stoja za vašu návštevu. Sú to napríklad najvyššie vodopády v Strednej Európe, takmer 400 metrov vysoké Krimmelské vodopády alebo výstup Lichtensteinklam-­m, jeden z najdivokejších výstupov v Alpách, dostupný len rebríkmi a tunelmi.

 

 

Bürgerbüro Salzburg

Kaigasse 39
Postfach 527
A-5010 Salzburg
Tel.: 0043/662/8042-2035, 2100
Fax: 0043/662/8042-3070
E-mail: buergerbuero@salzburg.gv.at

 

Zdroj/autor: rakuskoorbion, salzburg, drom

VIDEO Salzburg a okolie



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa