AUTOM Prišla zima

2009-10-14 08:20:00 |   |    | 

NEMECKO,RAKÚSKO,SLOVENSKO - Na najvyššej nemeckej hore Zugspitze leží odvčera 70 centimetrov snehu. Rakúšania, ktorí sa ešte pred týždňom opaľovali v plavkách, sa museli prezliecť rovno do zimného oblečenia.



Silný víchor spôsobil komplikácie v Rakúsku, Maďarsku, Taliansku a na severe Slovenska. Kvôli rozbúrenému Baltickému moru neodplávali z Poľska do Švédska niektoré trajekty.

Do stredy má podľa meteorológov na Zugspitze napadnúť ďalších 3é centimetrov snehu. Nemecká meteorologická služba DWD vyzvala Nemcov, aby sa počas nadchádzajúcich nocí pripravili na teploty pod bodommrazu. Rozhodne sa vraj neoteplý pred víkendom.

Prvýkrát počas tohtoročnej jesene snezilo na hore Brocken, najvyššom vrchole stredonemeckého pohoria Harz. Snehový poprašok sa včera objavil tiež na nemeckej strane Krušných hôr.

Vo východonemeckej spolkovej republike Meklenbursko-Predné Pomoransko zapríčinili snehové prehánky sériu dopravných nehôd. Na pobreží diaľnice A20 v smere na Lübeck sa zrazilo 18 áut, v smere na Rostock zase 5 áut. Dvaja ľudia sa ľahko zranili.

S problémami sa potýkali aj vodii v južnom Nemecku, predovšetkým v predalpsu pokryla vozovku poľadovica. V noci klesne hranica pre sneženie na 600 metrov nad morom.

V Rakúsku zasiahol v noci na včera silný vietor, ktorý v niektorých miestach dosahoval rýchlosť 150 kilometrov za hodinu. Viedenčania si ešte v piatok užívali 30 stupňové teplo, včera im teplomer ukazoval počas dňa - deväť stupňov.

V horských častiach alpskej republiky prýkrát tento rok snežilo. V oblastiach nad 2000 metrovnad morom napadlo až 45 centimetrov snehu.

Dnes by sa mihli dočkať snehu aj obyvatelia v údoliach . Na severnej strane Álp od pohoria Karwendel v Tyrolsku až k okoliu Ötscher v Dolnom Rakúsku by malo napadnúť desať až tridsať centimetrov snehu.

Pre jazdu cez vyššie položené alpské cesty a priesmyky v Rakúsku, Taliansku a Švajčiarsku je potrebná zimná výbava!

 

SLOVENSKO Počasie obmedzilo vodičov, tisíce domácností sú bez prúdu


Silný vietor, ktorý na Slovensko dorazil v noci na včera, obmedzil dopravu na cestách. Najkomplikovanejšia situácia bola na východnom Slovensku, kde bola pre nákladnú dopravu uzavretá časť hlavného južného ťahu. Situácia sa upokojila na severnom Slovensku. Od rána sú tiež bez dodávok elektriny tisícky odberných miest.
   
"Aj popoludníbola uzavretá cesta medzi Turňou nad Bodvou a horským priechodom Soroška pre nenaložené kamióny a kamióny s plachtami," uviedla hovorkyňa košickej krajskej polície Jana Mésarová. Na úseku vietor predpoludním vyvrátil sedem nákladných áut, dopravu na mieste riadila dopravná polícia.
   
Na východnom Slovensku silný vietor strhol na viacerých miestach elektrické vedenia. "Bez dodávok prúdu bolo 20 tisíc odberných miest pri Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Poprade a Michalovciach," uviedla hovorkyňa Východoslovenskej energetiky Andrea Danihelová. Podnik postupne dodávky prúdu obnovuje, aj počas noci však časť domácností ostane nezapojených, poznamenala Danihelová.
   
Výpadky v dodávkach mala aj Stredoslovenská energetika, kde vedenia poškodili padajúce stromy. Bez dodávok bolo ešte popoludní podľa hovorkyne Stredoslovenskej energetiky Jany Bolibruchovej 6000 odberných miest pri Liptovskom Mikuláši, Banskej Bystrici a Žiari nad Hromom.
   
Dopravu na cestách sa postupne darilo obnovovať na severovýchodnom Slovensku. Hasiči tam v noci a predpoludním museli odstraňovať popadané stromy pod Vysokými Tatrami či v okrese Bardejov.

Podľa popradských a bardejovských hasičov počet ich zásahov počas dňa klesal. Nepriechodné ostali cesty medzi Štrbským Plesom a Podbanským a Štrbským Plesom a Tatranskou Štrbou. Pre polámané stromy tiež odstavili tatranské električky.
   
Nepriaznivé počasie by malo podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu pokračovať aj dnes, meteorológovia preto zverejnil výstrahu prvého stupňa.

Na cestách hrozí vytváranie snehových jazykov, naďalej by mal fúkať silný vietor a v niektorých oblastiach môže mrznúť a snežiť.


 

Zdroj/autor: dpa,adac,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa