ADRENALÍN Visutá hrazda

2009-10-19 13:40:00 |   |    | 

Aj keď nie vždy úplne bez strachu, vrhajú sa odvážni muži a odvážne ženy na nový spôsob, ako si trochu okoreniť kondičné cvičenie – novým hitom medzi extrémnymi športami sú prelety a saltá na visutej hrazdne (flying trapeze).



Pre nadšencov, sú lety vzduchom so saltami a rôznymi figúrami nielen výborným spôsobom ako posilniť svaly a získať rovnováhu a výdrž, ale tiež adrenalínovým športom.

„V každej skupine máme troch inštruktorov, ktorý vám pomôžu ovládať strach z výšky a ukážu vám úplne nový pohľad na kondičné cvičenie,“ uviedla Sarah Callan, hovorkyňa jednej z newyorských škôl zameraných na akrobaciu na visutej hrazde.

Škola má pobočky tiež v Los Angeles, Bostone a Washingtone a ponúka kurzy akrobacie profesionálom, milovníkom adrenalínu, ale tiež ľuďom, ktorí doma trávia veľa času bez pohybu ...
 
„Lietanie na visutej hrazde je veľká výzva predovšetkým pre psychiku,“ uviedla Callanová. „Je však potrebné, aby ste boli dostatočne silní a boli schopní sa udržať na hrazde oboma rukami,“dodala. Cvičiaci sú samozrejme zavesení na istiacom lane a je pod nimi rozprestrená záchranná sieť.“ Ste istený aj keď leziete hore po rebríku.“, dodala Callanová.

Aj keď sú cviky na visutej hrazde a adrenalínová zábava, Jessica Metthews z Americkej rady pre cvičenie (American Council on Exercise) varuje, že nie sú vhodné pre všetkých. „Pokiaľ nemáte dostatočnú silu v rukách,  koledujete si o úraz,“ uviedla Matthews. Cvičenie nie je takisto vhodné pre tehotné ženy a osoby s vysokým tlakom a malo by sa vykonávať pod odborným dohľadom.

Pre Sachu Jonesovú boli akrobatické kúsky na hrazde splnením detských svov. „Obyčajne veľmi neriskujem. Nechcem skákať z lietadla alebo skákať na lane, ale vždy som milovala akrobaciu a cirkus,“ uviedla Jonesová, ktorá pracuje ako poradkyňa  holistickej medicíny.

Aj keď bola zaistená lanami a záchrannou sieťou, nebol vraj pre ňu prvý let nič pekného. „Zo všetkých síl som sa snažila sústrediť na príkazy inštruktora, ktorý hovoril: „Pripraviť, pozor, teraz! Nakoniec som ale zobrala odvahu, chytila hrazdu a skočila,“ hovorí Jonesová,  pre ktorú to bol najväčší adrenalínový zážitok jej života.

Potom som šla domov na bicykli ako blázon... a celú cestu som sa len smiala.,“ pochvaľuje si visutú hrazdu Jonesová. „Tú noc som bola tak veselá, žeby som najradšej utiekla s cirkusom.“

 

Visutú hrazdu vynašiel spolu s kostýmom francúzsky akrobat Jules Léotard. Priliehavý kostým, patriacu k hrazdovému lietaniu, nesie tiež jeho meno. Léotard inšpiroval populárnu pieseň z roku 1867 Odvážny muž na lietajúcej hrazde. Z piesne sa stal hit a visutá hrazda s našla svoje miesto v cirkusoch celého sveta.


 

Zdroj/autor: trapezschool, reuters,čtk,drom

VIDEO Škola lietania na vysutej hrazde



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa