EXTRA Najohrozenejšie pamiatky

2010-01-14 15:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Turisti chystajúci sa na návštevu známych pamiatok ako Stonehenge alebo Machu Picchu, by sa mali poponáhľať.



Podľa britského cestovateľského magazínu Wanderlust, práve tieto destinácie patria medzi najohrozenejšie a ich čaro sa pomaly vytráca.

Slávny kamenný pamätník Stonehenge v južnom Anglicku zažíva už dlhé roky obrovský nával turistov. Na mieste ich dnes víta preplnené parkovisko a známe megality majú možnosť vidieť len z „bezpečnej“ vzdialenosti.

Posvätná pevnosť  Inkov Machu Picchu na tom nie je o moc lepšie. Denne sem zamieri viac ako 2500 návštevníkov a miesto je takmer nemožné ochrániť od postupného pátrania, konštatuje Wanderlust. Všade prítomné smeti sú dôkazom úpadku tohto chrámového komplexu  a terasovitých záhrad v nadmorskej výške 2300 metrov.

Medzi ďalšími pamiatkami, na ktorých sa nepriaznivo podpisuje veľká popularita, patrí podľa magazínu tiež púštne údolie Vadí Rúm v Jordánsku, ktoré preslávil okrem iného aj film Lawrence z Arábie.

Na nelichotivom zozname figuruje aj mesto Timbuktu v severnom Mali, ktoré stále viac ohrozuje rozširujúca sa púšť a kde vlani členovia Al-Káidy zabili britského turistu.

Wanderlust medzi ohrozenými pamiatkami ďalej menuje čínske mesto Jang-šuo, kúpeľné stredisko Tulum v Mexiku či indické mesto Džaisalmér, známe svojou rozľahlou pieskovcovou pevnosťou a zvlnenýmu dunami.

Miesto týchto destinácií, doporučuje magazín tento rok navštíviť menej frekventované oblasti ako stabilnejšie :

 

  • Zimbabwe ktoré ponúka prírodné parky s voľne žijúcimi divokými zvermi

  • taktiež severovýchodné Thajsko či
  • ostrov Madagaskar.

 

Sú totiž v roku 2010 výhodnou voľbou pre cestovateľov, ktorí neplánujú veľké výdaje...

 

Zdroj/autor: wanderlust,čtk, drom

VIDEO Machu Picchu


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa