V Dubaji otvorili najvyšší mrakodrap na svete

2010-01-05 10:00:00 |   |    | 

SAE/ DUBAJ/ video - V Dubaji včera slávnostne otvorili najvyšší mrakodrap na svete. Burdž Dubaj alebo Burdž Chalífa, otvoril dubajský vládca, šejk Muhammad bin Rášid Ál Maktúm.



 

Emirát Dubaj oznámil, že mrakodrap meria 828 metrov, že budovu premenoval z Burdž Dubaj (Dubajská veža) na - Burdž Chalífa podľa prezidenta Spojených arabských emirátov šajcha Chalífa bin Zajda Nahajána. Ten je takisto vládcom emirátov Abú Zabí, ktorý pomohol Dubaju s problémami s dlhmi.

Riaditeľ developerskej spoločnosti Emaar Properties Muhammad Alabbár včera uviedol, že náklady na výstavbu mrakodrapu činili 1,5 miliardy dolárov. Viac než 90 percent ponúkaného priestoru, ktorí tvoria byty, kancelárie a ďalšie priestory, je podľa firmy predaných.

Práce na stavbe mrakodrapu začali v roku 2004 a budova sa otvára 1325 dní od ich zahájenia. Pri návrhu dizajnu sa architekti nechali inšpirovať kvetinou Hymenocallis, jej členenie pripomína orchideu, ktorá sa pestuje v Dubaji aj Indii. Pôdorys budovy pripomína jej rozvinutú korunku;

V časoch pred krízou sa niektoré apartmány v najvyšších poschodiach predávali za viac ako 1900 dolárov za štvorcovú stopu (0,09 metra štvorcového), dnes však môže byť cena polovičná. Okrem luxusných apartmánov a kancelárií je súčasťou veže aj hotel navrhnutý talianskou spoločnosťou módneho návrhára Giorgia Armaniho.

Mrakodrap má dvesto poschodí, z ktorých približne 165 je obývateľných. Celková výška nie je jediným rekordom mrakodrapu. Budova má takisto:

  • najviac poschodí,
  • najvyššie položené obývané poschodie
  • najvyššie  položený bazén
  • najvyššie  položenú reštauráciu 
  • najvyšší výťah a
  • najvyššie položenú vyhliadkovú plošinu, nachádzajúcu sa na 124 poschodí.

Takisto je najvyššou stavbou vôbec, keď prekonala aj televíznu vežu v Severnej Dakote.

Spoločnosť Emaar poukázala aj na vysokú bezpečnosť nového mrakodrapu, ktorý je podľa nej vďaka posilnenej betónovej konštrukcii silnejšia než mrakodrapy s oceľovou kostrou. Veža sa vo vetre môže tiež otáčať o 120 stupňov, čo jej umožňuje lepšiu odolnosť. „Je oveľa robustnejšia. Lietadlo by sa do nej nemohlo zarezať, ako to bolo v prípade oceľových stĺpov newyorského Svetového obchodného centra,“ povedal projektový riaditeľ firmy Greg Sang.

Otvorenie prichádza v ťažkých časoch pre dubajskú ekonomiku. Ceny realít v novších častiach emirátov klesli za posledný rok o takmer polovicu a dubajskému emirátu musel pomôcť susedný emirát Abú Zabí sériou pôžičiek v celkovom objeme 25 miliárd dolárov, pretože niektoré stavebné firmy začali mať problémy so splácaním svojich záväzkov.

Firma Emaar Properties je čiastočne vo vlastníctve štátu, ale nepatrí medzi spoločnosti, ktoré by museli žiadať o štátnu pomoc. Spoločnosť je najväčším developerom v arabskom svete s akciami na burze. „Krízy prichádzajú a odchádzajú,“ povedal Alabbár. „Staviame pre budúce roky. Musíme mať nádej a optimizmus,“ dodal.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa