ČESKO Kláštor vo Vyššom Brode

2009-07-10 10:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Cisterciánsky kláštor vo Vyššom Brode bol založený v roku 1259 Vokom z Rožmberka.



Stavba kláštora trvala zhruba sto rokov. Počas svojej existencie sa statočne vyhýbal všetkým katastrofám, nikdy nebol dobytý a nezasiahla ho ani tridsaťročná vojna či jozefínske reformy. Zrušený bol až v roku 1941 nacistami a potom v roku 1950 komunistami. Na lepšie časy sa znovu začalo blýskať v roku 1990, kedy bol kláštor opäť obnovený.

Vyšebrodský kláštor patrí medzi najautentickejšie a najzachovalejšie pamiatky svojho druhu v Čechách. Preslávila ho tiež jeho nádherná knižnica, ktorá má 70 tisíc zväzkov, z toho 205 rukopisov na pergamene, 1006 rukopisov na papieri a 400 zväzkov prvotlače do roku 1500. Sály knižnice sú vyzdobené krásnymi stropnými maľbami a zbierkou barokových obrazov. Okrem iného kláštor slúžil aj ako rodinná hrobka Rožmberkovcov, v ktorej sú uložené pozostatky štyridsiatich osôb a neurčený počet detí.

Okrem dôveryhodných historických prameňov o vzniku kláštora existujú i povesti, ktoré tvrdia, že na tomto mieste už kedysi stála kaplnka, pri ktorej sa chcel Vok z Rožmberka pomodliť. Ku kaplnke ale musel prebrodiť rieku Vltavu. Hladina vody bola ale príliš vysoká, a tak Vok skoro prišiel o život. Na pamiatku toho, že sa zachránil, nechal na mieste, kde stála kaplnka, postaviť kláštor, ktorý poznáme dnes.

Či je to pravda, posúďte sami alebo si radšej príďte na vlastné oči pozrieť miesto, ktoré nám ukazuje svoje dedičstvo staré stovky rokov.

 

 

 

Cisterciácké opatství Vyšší Brod

Klášter 137
382 73 Vyšší Brod
Tel.: +420 724 184 145
E-mail: tours@vyssibrod.cz

 

Zdroj/autor: kudyznudy, CzechTourism, klastervyssibrod, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa