NA KOLESÁCH Wi-Fi v ďiaľkových autobusoch

2010-02-24 09:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO – Nitriansky autodopravca poskytuje od konca minulého roka cestujúcim na diaľkových linkách možnosť pripojenia sa na internet.



Pripojenie cez technológiu Wi-Fi je zahrnuté v cene cestovného lístka, cestujúci si za používanie internetu nepriplácajú. Prístupové heslo na internet získajú od vodiča autobusu.

"Podľa prvého prieskumu sú cestujúci veľmi spokojní s touto službou, pokrytie signálom je veľmi dobré. Internet využívajú najmä študenti," zhodnotil službu generálny riaditeľ spoločnosti Veolia Transport Nitra Juraj Kusy, ktorá internetové pripojenie poskytla.

Podľa jeho slov je internet v diaľkových autobusoch na Slovensku novinkou, ktorú poskytujú len dvaja prepravcovia. Úplne bežnou zatiaľ táto služba nie je ani v zahraničí. Pripojenie na internet je v autobusoch zabezpečované prostredníctvom 3G Orange siete s maximálnou teoretickou prenosovou rýchlosťou 7,2 Mbit/s.

Rýchlosť pripojenia je závislá od počtu pripojených účastníkov, pokrytia a vzdialenosti od najbližšej BTS stanice. Pre zabezpečenie dostupnosti služieb v lokalitách mimo väčších miest sú dostupné aj staršie technológie EDGE a GPRS. Wi-Fi router je v autobuse umiestnený v prednej časti autobusu pri vodičovi.

Internet môžu využívať cestujúci na trasách Nitra - Bratislava, Zlaté Moravce - Bratislava, Topoľčany - Bratislava a Nitra - Žilina. Pripájať sa môžu prostredníctvom notebooku, PDA alebo mobilného telefónu.

 

Turancar a wi-fi

Medzi ďalšie spoločnosti, ktoré zabezpečujú zdarma wi-fi pripojenie pre svojich cestujúcich patrí aj Turancar. Prostredníctvom siete T-Mobilu, od októbra minulého roku.

Podľa ich webových stránok v súčasnej dobe má internetom osadených štrnásť autobusov na diaľkových linkách: z Bratislavy do Nitry, z Bratislavy do Dunajskej Stredy a Komárna, z Bratislavy do Piešťan  a Trenčína, z Bratislavy do Nitry a Banskej Bystrice.

 

 

Zdroj/autor: veoliatransport,pr-tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 21. máj. 2024. Meniny má Zina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa