AUTOM Nový technický preukaz (2)

2010-03-04 08:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - K technickému preukazu na autá pribudnú od júna plastové karty s elektronickým čipom. Doplnia tak súčasné osvedčenia o evidencii vozidla, ktoré sú vytlačené na papieri. Včera o tom rozhodli poslanci, ktorí schválili novelu zákona o cestnej premávke.



Dva doklady o motorovom vozidle dostávali vodiči od polície aj pred niekoľkými rokmi. Okrem preukazu, ktorí museli mať šoféri počas jazdy pri sebe, existoval aj takzvaný veľký "techničák". Od marca 2005 sa však začalo používať len jedno osvedčenie.

   
S plastovou kartou sa podľa autorov normy bude napríklad jednoduchšie manipulovať a zároveň sa zabráni poškodzovaniu papierového osvedčenia bežným používaním.
   
Zmení sa aj rozdelenie vozidiel do skupín podľa výkonu ich motora či hmotnosti. Kým v súčasnosti zákon definuje deväť skupín a šesť podskupín, po novom sa podskupiny rušia a bude len 16 skupín. Napríklad vozidlá na prepravu najviac 16 osôb okrem vodiča, ktoré navyše majú pripojené ďalšie vozidlo s hmotnosťou do 750 kilogramov, sú v súčasnosti v podskupine D1 a po novom budú v skupine D1.
   
Poslanci taktiež podporili prísnejšie pravidlá pre získanie vodičského preukazu na silnejšie motocykle s obsahom valcov nad 50 centimetrov kubických. Budú však platiť až od roku 2013.
   
Už skôr z novely zákona vypadol návrh, aby sa zúžil priestor, ktorí sú povinní nechať šoféri voľný pri parkovaní na chodníku. V súčasnosti je to minimálne 1,5 metra, uvažovalo sa o zúžení na 1,2 metra.

 

Elektronický technický preukaz, tzv. eTP karta, bude mať podobu plastovej karty s kontaktným čipom. Bude vydávaná od júna 2010 v zmysle smernice EU č. 1999/37EHS. Vodič alebo občan tak použitím eTP karty prostredníctvom špecializovaných kioskov umiestnených na Okresných dopravných inšpektorátoch,  bude môcť získať komplexné informácie o vozidle, vrátane emisnej a technickej kontroly, či poistení vozidla.

 

Zdroj/autor: uvsr,čtk,drom (pozri aj Galériu)

 

---------------------------------------

SLOVENSKO /14.1.2010/ - Technický preukaz na auto by mal od júna mať aj podobu plastovej karty. Vláda schválila ďalšie zmeny v cestnom zákone. Vláda totiž včera podporila návrh novely cestného zákona, ktorá novinku prináša. Sprísniť by sa mali napríklad aj podmienky udeľovania vodičského preukazu na silnejšie motocykle s obsahom valcov nad 50 centimetrov kubických.

Viesť takýto motocykel by mali ľudia po dovŕšení 24. roku, namiesto terajších 21 rokov. Výnimku by mali mať šoféri, ktorí by už aspoň dva roky držali vodičský preukaz na slabšie motorky. Ministerstvo vnútra navrhlo zmeny v cestnej premávke, hoci v súčasnosti platný zákon je účinný len necelý rok. Od vlaňajšieho februára sa napríklad sprísnili postihy za jazdu pod vplyvom alkoholu.
   
V prípade, že vládny návrh podporí aj parlament, od polovice tohto roka by sa okrem zmien v technických a vodičských preukazoch mali napríklad uvoľniť pravidlá pri umiestňovaní dopravných značiek vzťahujúcich sa na konkrétny jazdný pruh. Po novom by už nemala platiť povinnosť, aby bola umiestňovaná výlučne nad jazdným pruhom.
   
Naopak, z návrhu zákona napokon vypadol zámer zúžiť priestor, ktorý sú vodiči povinní nechať voľný pri parkovaní na chodníku. Autori zákona tak vyhoveli požiadavke Združenia miest a obcí Slovenska, vyplýva zo zverejnených výsledkov pripomienkového konania.

 

Zdroj/autor: uvsr,sita,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa