AUTOM Dialničné známky (2)

2010-01-06 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Predaj diaľničných nálepiek na rok 2010, už len pre automobily do 3,5 tony. Nálepky kúpite okrem hraničných priechodov a čerpacích staníc aj na poštách alebo cez internet.



"Tvar diaľničnej nálepky ostáva oproti predchádzajúcemu roku nezmenený, zmenené boli iba farby pre jednotlivé typy diaľničných nálepiek. Vizuály diaľničných nálepiek budú v priebehu týždňa zverejnené na našej webovej stránke," dodal hovorca hovorca NDSi Marcel Jánošík

Ceny diaľničných nálepiek 2010 pre automobily do 3,5 tony vrátane prípojného vozidla zostanú aj v budúcom roku na doterajšej úrovni.

 

   

  • Týždňová nálepka stojí 4,90 eura,
  • mesačná 9,90 eura 
  • ročná 36,50 eura (platnosť do 31. januára 2011)

 

Automobily nad 3,5 tony budú od začiatku budúceho roka platiť na spoplatnených úsekoch diaľnic, rýchlociest a ciest prvej triedy namiesto diaľničných známok už mýto. Kvôli zavedeniu elektronického výberu mýta od 1. januára 2010, skončila platnosť 9-mesačných diaľničných nálepiek pre automobily nad 3,5 tony - 30. septembra tohto roka.

Mesačné nálepky 2009 sa oficiálne predávali do 2. decembra, týždenné nálepky do 25. decembra.

Ročná nálepka 2009 je platná do 31.01.2010  

 

Sankcie

Ak vodič použije spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest bez označenia motorového vozidla platnou diaľničnou nálepkou, vystavuje sa riziku uloženia pokuty vo výške 10 násobku ceny ročnej diaľničnej nálepky.

Ako na vec: ďiaľničnú nálepku nalepte zvnútra na pravú stranu čelného skla mimo zatemňovacieho pásu najneskôr v prvý deň jej platnosti ešte pred použitím spoplatneného úseku diaľnic a rýchlostných ciest!

Pre podnikateľov

Ako fakturačný doklad sa podľa Zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov § 71 ods. 4 písm. b s účinnosťou od 1.1.2006 považuje: "podkladová časť nálepky, ktorou sa preukazuje zaplatenie úhrady zaužívanie diaľnic, ciest pre motorové vozidlá a ciest I. triedy v tuzemsku, ktorá ostane príjemcovi služby po oddelení nalepovacej časti nálepky, ak podkladová časť nálepky obsahuje obchodné meno dodávateľa služby, cenu vrátane dane a sumu dane."

 

Diaľničné nálepky kúpite aj na poštách alebo cez internet

Slovenská pošta, a.s. ponúka možnosť kúpiť diaľničné nálepky na vybraných poštách alebo si ich objednať online, písomne, mailom alebo faxom.

Pošty sú tak okrem hraničných priechodov a čerpacích staníc ďalšími predajnými miestami diaľničných nálepiek na rok 2010.

Na vybraných poštách si motoristi môžu priamo kúpiť ročné, mesačné alebo týždňové diaľničné nálepky. Diaľničné nálepky je možné si objednať aj na každej pošte, na www.postshop.sk, písomne, mailom, faxom alebo u svojho doručovateľa. Slovenská pošta objednané diaľničné nálepky následne doručí priamo na požadovanú adresu.

Viac informácií získate aj na bezplatnej zákazníckej linke Slovenskej pošty 0800 122 413.


 

Zdroj/autor: nds,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: nds

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa