POZOR Horúčka dengue v Argentíne

2010-02-24 10:30:00 |   |    | 

ARGENTÍNA/ video - Nadpriemerné zrážky v priebehu ostatného týždňa, hlavne však ich jednorázová intenzita, spôsobili záplavy v hlavnom meste Buenos Aires, ako aj v niektorých provinciách.



Okrem materiálnych škôd a dlhodobého výpadku elektrickej energie vo viacerých štvrtiach Buenos Aires si prívaly vody vyžiadali jednu obeť.

V dôsledku zrážok, vysokých teplôt a zvýšenej vlhkosti opätovne hrozí prepuknutie tropickej horúčky dengue v severných oblastiach Argentíny – v pohraničí s Brazíliou, Paraguajom a Bolíviou.

Ministerstvo zahraničných vecí SR v tejto súvislosti odporúča občanom SR v súčasnom období prehodnotiť cesty do tropických oblastí Argentíny a Paraguaja. Hrozba výskytu dengue pominie s nástupom zimy na južnej pologuli (jún – september). 

 

  • Horúčku dengue prenášajú komáre druhu Aedes aegypti alebo Aedes albopictus.


Ochorenie prebieha ako chrípka, kde rizikovú skupinu predstavujú predovšetkým deti do 10 rokov. Vzhľadom na to, že u tejto infekcie neexistuje jednoznačný spôsob prevencie, odporúča sa, aby sa osoby cestujúce do oblastí výskytu chránili vhodnými prostriedkami pred poštípaním komármi. Najlepšou ochranou je zabránenie bodnutiam komárov nosením oblečenia s dlhými rukávmi, sieťkami proti moskytom a sprejom odpudzujúcich moskyty. Ochrana bežným oblečením je však otázna, pretože komáre môžu bodnúť aj cez šatstvo. Komár aedes aegypti je aktívny hlavne počas polotmy, teda za skorých ranných a skorých večerných hodín.
 

 

Zdroj/autor: mzvsr,drom

VIDEO Horúčka dengue

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa