DOMA Švédsko zatvára ambasádu v Bratislave

2010-03-29 09:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Švédsko pre krízu avizovalo zrušenie ambasády v Bratislave. Na Slovensko sa chystá Svätý Krištof a Nevis, Vietnam a Albánsko.



Podľa Ministerstva zahraničných vecí,  Švédsko avizovalo zrušenie svojho zastupiteľského úradu v Bratislave, naopak prvé tri zmienené štáty avizovali otvorenie svojich ambasád.

Pre Slovensko má akreditované veľvyslanectvá 139 štátov, no nie všetky sú na území Slovenska. Mnoho z nich je napríklad vo Viedni. Pre Slovensko majú akreditované generálne konzuláty dva štáty, honorárne konzuláty 30 krajín a akreditované pobočky má pre Slovensko aj 17 rozličných medzinárodných organizácií.

Slovensko má 89 zastupiteľských úradov, z toho 62 veľvyslanectiev, deväť generálnych konzulátov a osem Slovenských inštitútov. Pobočky veľvyslanectva sú v dvoch krajinách, v nemeckom Bonne a kosovskej Prištine.

Misie sú v belgickom Bruseli - Stále zastúpenie pri EÚ a Stála misia pri NATO, v americkom New Yorku OSN, vo francúzskom Paríži OECD, v Štrasburgu Rada Európy, vo švajčiarskej Ženeve OSN a v rakúskej Viedni OSN a OBSE. Slovenský ekonomický a kultúrny úrad je v taiwanskom Taipei.

Nedávno sa otvorili veľvyslanectvá v albánskej Tirane a v macedónskom Skopje, zvažuje sa otvorenie zastupiteľského úradu v čiernohorskej Podgorici, informoval hovorca MZV Peter Stano. V súčasnosti až na 46 z 89 zastupiteľských úradov pracujú len dvaja, prípadne iba jeden diplomat.


 

ZÚ Švédskeho kráľovstva v SR
Palisády 29
811 06 Bratislava 1
Slovenská republika
Tel.: 00421/2 /5910 2200
Fax.: 00421/2 /5910 2233
ambassaden.bratislava@foreign.ministry.se
 

 

Zdroj/autor: mzvsr,sita,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa