EXTRA Otvorili vyhliadkovú plošinu na Burdž Chalífa

2010-04-06 12:00:00 |   |    | 

SAE/DUBAJ - V Dubaji, metropole Spojených arabských emirátoch, otvorili po dvojmesačnej prestávke vyhliadkovú plošinu na mrakodrape Burdž Chalífa, ktorý meria 828 metrov a je najvyššou budovou na svete.



Plošinu nečakane zatvorili len niečo vyše mesiaca po jej slávnostnom otvorení po tom, čo sa na medziposchodí vo výťahu zasekla skupina návštevníkov. Na prvom obnovenom výstupe sa v nedeľu zúčastnilo 12 ľudí.

O výstup je všeobecne veľký záujem. Hneď po otvorení v januári sa stal veľkou turistickou atrakciou a záujem o vyhliadku neklesol ani po februárových technických problémoch s výťahom.

Výstavba mrakodrapu Burdž Chalífa sa začala v roku 2004. Jeho cena sa vyšplhala na jeden a pol miliardy dolárov (viac ako 1 miliarda eur). Mrakodrap ešte nie je úplne hotový, na mnohých poschodiach sa stále pracuje.

V budove je najvyššie položený bazén, nákladný výťah, reštaurácia, mešita a fontána. Päťdesiatsedem výťahov vyvezie ľudí do 1 044 apartmánov, na 49 poschodí s kanceláriami a do hotela. Spomínané vyhliadkové miesto sa nachádza na 124. poschodí, v peknom počasí sa z neho dá dovidieť na viac ako 80 kilometrov.


 

Zdroj/autor: ap,sita,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa