EXTRA Rozlúčka s obeťami havárie lietadla pri Smolensku

2010-04-17 09:00:00 |   |    | 

POĽSKO/ video - Varšavu dnes zaplavia státisíce ľudí, ktorí sa prídu naposledy rozlúčiť s obeťami minulotýždňovej leteckej katastrofy. Zahynul pri nej prezidentský pár a ďalších 94 ľudí. Štátny pohreb poľského prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marie sa uskutoční v nedeľu podľa plánu...



Verejný smútočný obrad sa dnes uskutoční na Námestí Józefa Pilsudského pred hrobom neznámeho vojaka, kde sú na obrovskom plátne vystavené fotografie všetkých 96 obetí. Ešte predtým sa nad celým Poľskom ráno o 8.56 hod., teda na minútu presne týždeň po havárii prezidentského špeciálu pri Smolensku, rozozvučia zvony a sirény.
     
Štátnu ceremóniu na najväčšom varšavskom námestí odštartujú presne napoludnie kostolné zvony, o hodinu odslúžia omšu pri hrobe neznámeho vojaka. Obyvatelia poľskej metropoly budú mať v tento deň zabezpečenú mestskú hromadnú dopravu zdarma. Podujatie budú môcť sledovať na piatich veľkoplošných obrazovkách. Radnica očakáva účasť približne pol milióna ľudí.
     
Rakvy s prezidentom a jeho manželkou Máriou prevezú z prezidentského paláca, kde boli od utorka verejne vystavené, do Varšavskej katedrály na večernú omšu, ktorú odslúži varšavský arcibiskup. Následne ich transportujú do Krakova na juhu krajiny, kde sa uskutoční štátny pohreb.

 

Prezidentský pár pochovajú zajtra v Krakove

Zosnulú hlavu Poľskej republiky s manželkou pochovajú na kráľovskom zámku Wawel. Na tomto akte avizovalo svoju účasť množstvo svetových politikov a osobností, vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu, ruského premiéra Vladimíra Putina či nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Solidaritu Poľsku a poľskému národu prejavia aj svetoznámi Berlínski filharmonici.

Štátny pohreb poľského prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marie sa uskutoční v nedeľu podľa plánu napriek popolu z islandskej sopky, ktorý blokuje leteckú dopravu v celej Európe a ohrozuje prílet svetových lídrov do Krakova...

"Želaním rodiny je, aby sa pohrebné ceremónie v žiadnom prípade nemenili a aby sa uskutočnili podľa plánu," povedalvedúci prezidentskej kancelárie Jacek Sašin. Sašin predtým oznámil, že úrady zvažujú posunutie pohrebu na neskôr.

Smútočná ceremónia sa začne omšou v Mariánskej bazilike v centre Krakova. Prezidenti, monarchovia a ďalší smútočná hostia budú usadení vnútri, účasť ďalších tisícov ľudí očakávajú na námestí pred kostolom, kam umiestnia veľké obrazovky.

Obrad bude sprevádzať koncert Berlínskej filharmónie ako posledný dar od Nemecka. Pohrebný sprievod potom za zvuku zvonov zamieri do katedrály Wawelského zámku, kde prezidentský pár pochovajú v alabastrovom sarkofágu. Samotný pohreb bude sprevádzať 21 delových sálv.

Manželov Lecha a Mariu Kaczyńských v nedeľu uložia na mieste, kde sú pochovaní poľskí králi a ich rodiny alebo ďalšie významné osobnosti poľských dejín.

V kryptách katedrály sv. Stanislava a Václava sú uložené pozostatky napríklad generála a vodcu poľského povstania z roku 1794 Tadeusza Kościuszka, predsedu poľskej exilovej vlády v dobe druhej svetovej vojny Wladyslawa Sikorského alebo obnoviteľa poľskej štátnosti po roku 1918 maršala Józefa Pilsudského.

O tom, kde bude prezidentský pár pochovaný, rozhodli jeho najbližší. Metropolita krakovský a kardinál Stanislaw Dziwisz o tom hovoril s Jaroslawom Kaczyńským, bratom-dvojčaťom zosnulého prezidenta, ktorý je predsedom opozičnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť.

"Nakoniec sme rozhodli, aby prezident, ktorý zahynul vo výnimočnej situácii, hrdinsky - pretože letel do Katyne v mene národa vzdať hold mučeníkom, bol pochovaný na najdôstojnejšom mieste - vo Waweli," povedal Dziwisz.

 

Pád poľského vládneho lietadla pri pristávaní v hustej hmle v ruskom Smolensku si v sobotu 10. mája vyžiadal 96 mŕtvych, prevažne členov oficiálnej poľskej delegácie. Tá cestovala do neďalekej Katyne pripomenúť si 70. výročie masakry 22.000 poľských elitných dôstojníkov príslušníkmi sovietskej tajnej služby. Medzi obeťami sú viacerí politici, guvernér Poľskej centrálnej banky ako aj čelní predstavitelia armády.

 

Zamek Królewski na Wawelu
31-001 Kraków, Wawel 5
Centrala (+ 48 12) 422-51-55, 422-61-21
Fax. (+ 48 12) 421-51-77
e-mail:
zamek@wawel.edu.pl 

Veľvyslanectvo SR v Poľsku
Embassy of the Slovak Republic, Litewska 6, 00 581 Warszawa.
Tel.: 0048 22 628 4051-4.
Fax: 0048 22 628 4055.
E-mail:
slovakia@ambasada-slowacji.pl
Web: www.ambasada-slowacji.pdi.pl 

Generálny konzulát SR v Krakove 
Ulica: ul. Św. Tomazsa 34
00-581 Kraków 
Poľsko/ Rzeczpospolita Polska 
Telefón: 0048/12/425 4970, 0048/12/425 4971
Fax: 0048124254972
E-mail:
krakov@wp.pl
www.cgcracow.mfa.sk 

 

 

Zdroj/autor: sita,čtk,mzvsr,drom

 

 


 

 


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa