EXTRA Pohreb poľského prezidentského páru

2010-04-18 09:00:00 |   |    | 

POĽSKO - Rakvy s telami zosnulého poľského prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marie, ktorí prišli pred týždňom o život leteckej tragédii, previezli v nedeľu z varšavskej Katedrály sv. Jána Krstiteľa na vojenské letisko Okecie, odkiaľ ich lietadlom prevezú do Krakova. Na Slovensku je vyhlásený štátny smútok...



Tam sa uskutoční pohreb prezidentského páru za účasti poľskej politickej špičky a svetových politikov. Kolóna s pozostatkami Lecha a Marie Kaczyńských vyšla z katedrály o siedmej ráno, v uliciach Varšavy sa s prezidentom a jeho manželkou lúčia tisíce Poliakov.

Z krakovského letiska prevezú rakvy do Baziliky svätej Márie, kde sa o druhej poobede uskutoční omša za účasti rodinných príslušníkov, priateľov a poľských aj zahraničných štátnikov.

O pol štvrtej by mali rakvy previezť do katedrály krakovského Wawelského zámku, kde sa o pol piatej začne pohreb vedený krakovským arcibiskupom Stanislawom Dziwiszom. Po skončení obradu uložia rakvy s Kaczyńskými do krypty katedrály.

Na pohrebe v Krakove sa pôvodne malo zúčastniť vyše sto významných svetových štátnikov, väčšina z nich však pre situáciu v leteckej doprave nad európskym kontinentom účasť na poslednú chvíľu odriekla.

Na pohrebe sa tak nakoniec nezúčastní okrem iných americký prezident Barack Obama, nemecká kancelárka Angela Merkelová, ani francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Definitívne rozhodnutie ešte neoznámil ruský prezident Dmitrij Medvedev.

Medzi štátnikmi, ktorí už v Krakove sú alebo tam čoskoro dorazia, sú okrem iných maďarský prezident László Sólyom, maďarský premiér Gordon Bajnai, český prezident Václav Klaus s manželkou, český premiér Jan Fischer, slovinský premiér Danilo Turk, rumunský prezident Traian Basescu, ďalej predstavitelia Slovenska, Ukrajiny a ďalších krajín.

Väčšina z nich sa do Krakova prepravila alebo prepravuje automobilom či vlakom.

 

Na Slovensku je vyhlásený štátny smútok za obete poľskej leteckej tragédie

   
Slovensko dnes bude smútiť za obeťami poľského leteckého nešťastia, pri ktorom minulú sobotu zomreli vysokí predstavitelia Poľska.
 
Počas štátneho smútku budú od 8:00 do 17:00 vlajky spustené na pol žrde a platí zákaz hazardných hier. Predstavenia v Slovenskom národnom divadle sa začnú chvíľkou ticha, STV upraví svoj program. 

Kaczyński a ďalších 95 ľudí zomrelo pri ceste na spomienkovú akciu pri ruskom Smolensku, ktorá sa mala konať pri príležitosti katyňského masakru, pri ktorom tajná sovietska polícia NKVD zavraždila tisíce poľských dôstojníkov.
   
Na Kaczyńského pohrebe by sa v poľskom Krakove mali zúčastniť zo Slovenska prezident Ivan Gašparovič a premiér Robert Fico (Smer-SD), prísť prisľúbili aj desiatky hláv ďalších štátov.
   
Štátny smútok vyhlásilo viacero krajín vo svete, v Česku prebieha počas oboch víkendových dní.

 

Zdroj/autor: čtk,sita,mediafax,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa