DOMA Nová sezóna na Baťovom kanáli

2010-05-01 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO / video - Novú plavebnú sezónu na Baťovom kanáli otvoria symbolickým kľúčom 1. mája...



Začiatok sezóny sa spojí aj so slávnostným otvorením cyklotrás, ktoré obnovili v rámci projektu 4Cykloregio a spájajú regióny Záhorie, Južnú Moravu a Brezová pod Bradlom. Ďalšiu cyklosezónu na Záhorí odštartuje skupina nadšencov v historických kostýmoch na historických bicykloch.

Počas celého dňa budú k dispozícii plavby, člny a kanoe. Tešiť sa môžete aj na hudobné vystúpenia, tvorivé a športové aktivity pre deti i dospelých či Šmolkov so súťažami a tanečnou školou. Raritou bude plavba Petanicou – lode poskladanej z PET-fliaš. Podujatie je voľne prístupné, zabezpečená bude aj autobusová doprava priamo do prístavu.

Súčasne sa koná otvorenie sezóny aj na českej strane kanálu.

 

Vnútrozemská vodná cesta Baťov kanál vznikla v 30. rokoch 20. storočia ako projekt využívaný na zavlažovanie územia. Na plavbu ho začala využívať až firma Baťa, ktorá kanálom prepravovala palivo. Plavebná trasa Baťovho kanála sa začína v moravskom prístave Otrokovice a končí v Skalici. Celá trasa je dlhá približne 55 kilometrov, hĺbka kanálu je 1,5 metra. Stojí na nej 13 plavebných komôr. Stavbu prístavu začala Skalica v roku 2006, dokončili ju presne pred dvoma rokmi.

V prístave Baťovho kanálu v Skalici máte možnosť zapožičať loď a plaviť sa po kanáli. Ak máte viac ako 18 rokov, môžete sami riadiť plavidlo do výkonu 20 kW bez preukazu alebo zvláštnych povolení. V prístavoch vás len krátko zaučia. Na kanáli je povolená maximálna rýchlosť 8 km/h.

Turisti a záujemci si môžu zapožičať v požičovni lodí aj motorové člny pre 4 – 6 osôb a plaviť sa s nimi podľa vlastných predstáv po vybranej trase. Na viacdennú plavbu sú vhodné kajutové lode. Je tu tiež možnosť plavby osobnou loďou s kapitánom z prístavu v Skalici do prístavu v Sudoměřiciach k technickej pamiatke Výklopník. Na celej trase Baťovho kanálu sa nachádza niekoľko pamiatok a zaujímavostí, ako je pamiatková zóna v Skalici s historickou Rotundou sv. Juraja a mnohými ďlašími zaujímavosťami, areál vínnych sklepov Plže v Petrove, skanzen v Strážnici, historická vodná lanovka vobci Vnorovy, v blízkosti kanála je tiež niekoľko turistických cieľov a atrakcií dostupných bicyklom.

 

 

Prístav na Baťovom kanáli 
909 01 Skalica
Tel.: +421 908 776 127 
E-mail:
tongel@prvaplavebna.sk

 

Zdroj/autor: sita, prvaplavebna, drom

VIDEO Prístav - Baťov kanál - Skalica



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Ivan Peťko

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa