DOMA Skanzen v Humennom začal sezónu

2010-05-12 12:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Skanzen s expozíciou ľudovej architektúry a bývania v Humennom už začal novú sezónu.



Pre hostí je k dispozícii sedem dní v týždni od 9.00 do 18.00. Vihorlatské múzeum, pod ktoré skanzen patrí, nezvyšovalo vstupné, dospelí zaplatia tak ako vlani dve eurá, deti polovicu z tejto sumy.

Skanzen je od centrálnej budovy kaštieľa vzdialený iba 200 metrov a je na rozdiel od podobných zariadení tohto typu prakticky v centre mesta. Humenské múzeum pod šírou oblohou nemá veľkú rozlohu. Na štyroch hektároch je umiestnených 18 stavieb, ktoré vystihujú charakter Horného Zemplína.

Ako prvý exponát tu umiestnili v roku 1974 drevený kostolík z Novej Sedlice, ktorý dnes tvorí dominantu celého areálu. V hospodárskych domoch z Klenova, Kalnej Roztoky, Oľšinkova, Zemplínskych Hámrov, Novej Sedlice, Nechválovej Polianky či Výravy, nájdete okrem dobového nábytku a krojov aj remeselné dielne na výrobu kolies, hlinených hrncov, metiel, kováčsku dielňu a izbu na spracovanie konope a výrobu plátna.

Pri niektorých domoch sú sýpky a maštale. Z Vyšnej Jablonky tu presťahovali mlyn. Ak by sa múzeu podarilo dobudovať v tomto areáli školu a krčmu, vznikla by kompletná rázovitá zemplínska dedina.

Skanzen sa stal aj vyhľadávaným miestom pre maliarov a rezbárov. Koná sa tu plenér INSITA, ktorého šiesty ročník sa práve pripravuje. Na doterajších ročníkoch sa zúčastnilo 68 autorov. Okrem domácich umelcov privítal aj insitných tvorcov z Talianska, Francúzska, Poľska a Ukrajiny. Vďaka tvorivému úsiliu účastníkov plenérov do zbierok múzea pribudlo 122 kusov zbierkových predmetov, ktoré vytvorili počas piatich ročníkov na INSIT-e.

V týchto dňoch v múzeu finišujú s programom na Deň otvorených dverí pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí. Na tento sviatok múzeí vás pozývajú do svojich priestorov kaštieľa aj skanzenu v nedeľu 23. mája.

Okrem aktuálnej výstavy Pinocchio a jeho kamaráti, ktorú pripravili v spolupráci s Múzeom bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň, vám ponúknu aj atraktívny zábavný program. Po minulé roky na nádvorí kaštieľa vítali hostí majstri historického šermu. V skanzene vystupovali folklórne skupiny.

Kto nebol v humenskom múzeu od novembra vlaňajšieho roku, bude pre neho novinkou aj sprístupnená sakrálna expozícia s kaplnkou Panny Márie, ktorá je situovaná do priestoru pôvodnej zámockej kaplnky.

 

 

 

Vihorlatské múzeum v Humennom
Námestie slobody č. 1
066 01  Humenné
Tel./fax: 00421-57-775 2240
E-mail:
sekretariat@muzeumhumenne.sk

 

Zdroj/autor: sita, muzeumhumenne, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa