Čo ponúkajú jaskyne

2010-08-26 08:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovenské jaskyne po vlaňajšom tretinovom prepade návštevnosti ponúkajú v tejto sezóne turistom obnovené vstupné areály či rekonštruované chodníky a zábradlia na prehliadkových trasách.



Najväčšími zmenami prešli Belianska a Dobšinská ľadová jaskyňa, jaskyniari investovali aj v Demänovskej ľadovej jaskyni či Demänovskej jaskyni slobody, povedala vedúca odboru prevádzky Správy slovenských jaskýň Ľubica Nudzíková.
   
"Začiatkom apríla sme otvorili nový vstupný areál pri Belianskej jaskyni, ktorého výstavba trvala štyri roky. Modernizovaný vstupný areál čaká návštevníkov od mája aj v Dobšinskej ľadovej jaskyni," uviedla Nudzíková.

Tieto dve jaskyne patria do prvej štvorky najnavštevovanejších. Belianska jaskyňa privítala vlani 93 618 turistov a počtom návštevníkov zaostala iba o tri tisícky za Demänovskou jaskyňou slobody. Dobšinskú ľadovú jaskyňu si napriek tomu, že bola otvorená iba dva mesiace, vlani prezrelo 40 618 turistov.
   
Zmeny sú prichystané aj v podzemí. Dokončila sa rekonštrukcia prehliadkovej trasy v Demänovskej jaskyni slobody, kde od začiatku júna je opäť otvorený takzvaný veľký okruh. V tomto roku ukončili prvú etapu rekonštrukcie prehliadkovej trasy v Demänovskej ľadovej jaskyni a na jeseň začnú s prácami aj v Harmaneckej jaskyni.
   
Počet návštevníkov v 12 sprístupnených jaskyniach, ktoré prevádzkuje Správa slovenských jaskýň, sa vlani napriek nezmenenej cene vstupného prepadol o tretinu na 450 452 ľudí. Podľa správcov jaskýň sa na zníženom záujme podpísala hospodárska kríza a prechod na euro.

 

Zdroj/autor: ssj, čtk, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa