EXTRA Posledné pristátie raketoplánu Atlantis

2010-05-27 09:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/ video - Americký raketoplán Atlantis včera o 8:48 hod. Východného letného času EDT (14:48 SELČ), pristál na Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride...



Ukončil tak svoju poslednú plánovanú misiu, ktorej hlavnou úlohou bolo dopraviť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) ruský model Rassvet naplnený zásobami. Modul počas misie pripevnili k ISS, kde bude slúžiť ako skladovací priestor a minilaboratórium.
  
Atlantis odštartoval na svoju 12-dňovú misiu 14. mája o 14:20 Východného letného času EDT (20:20 SELČ), pričom na jeho palube sa nachádzala šesťčlenná posádka astronautov na čele s Kennethom Hamom. Raketoplán sa spojil s ISS 16. mája o 16:27 SELČ vo výške 354 kilometrov nad Atlantickým oceánom.

Astronauti počas misie absolvovali tri výstupy do voľného vesmíru, počas ktorých napríklad nainštalovali novú amoniakovú prípojku a pripojili novú, v poradí šiestu batériu s označeným F, ktorá bude energiu čerpať z veľkých solárnych panelov. Súčasťou nákladu, ktorý Atlantis vyniesol do vesmíru, bol aj kúsok zo stromu, vďaka ktorému prišiel Sir Isaac Newton na svoju teóriu gravitácie. Od ISS sa Atlantis odpojil 23. mája 17:22 SELČ a následne zamieril späť k Zemi.
  
Atlantis po návrate na Zem napriek avizovanému ukončeniu činnosti nepoputuje hneď do múzea. Bude totiž v pohotovosti na prípadnú záchrannú misiu posledného letu raketoplánu Endeavour. Až potom ho umiestnia do niektorého múzea, kde budú návštevníci môcť obdivovať okrem iného aj počet jeho nalietaných kilometrov. Atlantis totiž za 25 rokov nalietal úctyhodných 185 miliónov kilometrov.
  
Do avizovaného ukončenia programu amerických raketoplánov zostávajú po 32. misii Atlantisu ešte dva lety. Ako prvý poletí k ISS Discovery (16. septembra) a pravdepodobne ako definitívne posledný v novembri Endeavour. Pôvodne mal ako posledný letieť do vesmíru raketoplán Discovery, avšak pre výmenu magnetu na detektore antihmoty s názvom Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-02) bude posledným letom novembrová misia raketoplánu Endeavour.

Spojené štáty americké sa budú po ukončení vesmírneho programu raketoplánov Atlantis, Discovery a Endeavour spoliehať až do stanovenia novej stratégie Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) na trojmiestny ruský Sojuz. Podľa vysokého predstaviteľa NASA Billa Gerstenmaiera môže jeden z raketoplánov absolvovať ešte jeden let do vesmíru, no to iba v prípade, že na to americký prezident Barack Obama nájde 600 miliónov až jednu miliardu amerických dolárov, čo je približný rozpočet na takúto
  

Zdroj/autor: nasa,ap,sita (pozri aj Galériu)

VIDEO Pristátie raketoplánu Atlantis


 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa