EXTRA Objavili palác Kleopatry

2010-05-31 15:00:00 |   |    | 

EGYPT - Potápači a podvodní archeológovia objavili pod hladinou mora neďaleko pobrežia egyptského mesta Alexandria ruiny komplexu paláca a chrámu egyptskej kráľovny Kleopatry (69-30 pr. n. l.).



Stavby z vápencových blokov pod hladinu pred viac než 1 600 rokmi zmietlo zemetrasenie a cunami.

"Je to jedinečné archeologické miesto v celosvetovom meradle," prehlásil francúzsky podvodný archeológ Franck Goddio, ktorý strávil dvadsať rokov pátraním po potopených lodných vrakoch a mestách stratených pod vodnou hladinou.

"Všetko tu zostalo nedotknuté od okamihu, kedy sa komplex potopil," prehlásil člen archeologického tímu Ašraf Abdal-Raúf. Medzinárodný archeologický tím v súčasnosti na tejto lokalite za pomoci modernej techniky vydobýva z hlbín úžasné artefakty.

Medzi cenné nálezy patrí napríklad kamenná hlava, o ktorej sa odborníci domnievajú, že znázorňuje Kaisarióna, syna Kleopatry a jej milenca rímskeho vodcu Gaia Julia Caesara. Zaujímavé sú aj dve sfingy, z ktorých jedna pravdepodobne nesie podobu Kleopatrinho otca Ptolemaia XII.

K menším nálezom patrí dovezená keramika, soška faraóna, rituálne nádoby z bronzu a olova či amulety len o málo väčšie než ľudský necht.

"Našli sme mnoho predmetov, ktoré sem boli prenesené z Heliopolis, dnešnej Káhiry," uviedol Ašraf Abdal-Raúf.

Nálezy vytiahnuté z hlbín pri egyptskom pobreží budú vystavené od 5. júna 2010 do 2. januára 2011 vo Franklinovom inštitúte (The Franklin Institute) vo Philadelphii na výstave nazvanej "Kleopatra: Pátranie po poslednej kráľovne Egypta". Výstava bude potom hosťovať i v niekoľkých ďalších severoamerických mestách.

 

Kleopatra bola neobyčajne krásna egyptská kráľovna, pochádzala z grécko-egyptskej dynastie Ptolemaiovcov. Rímsky vodca Gaius Iulius Caesar, ktorého okúzlila, ju urobil kráľovnou. Po Caesarovej smrti jej podľahol Marcus Antonius, Caesarov nástupca. Antonius kvôli Kleopatre opustil svoju ženu Octaviu a vyprovokoval boj o kontrolu nad Rímom s jej bratom Oktaviánom. Ten sa roku 31 pr. n. l. stretol s Antoniom a Kleopatrou v bitke a zvíťazil. Porazený Antonius sa zabil a Kleopatra tiež spáchala samovraždu, pravdepodobne sa nechala uštipnúť jedovatým hadom.

 

Zdroj/autor: ap, čtk, drom (pozri aj Galériu)

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: čtk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa