ZDRAVIE Ploštice a cestovanie

2010-10-07 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video – Ploštice sa v posledných rokoch, okrem západnej Európy a Spojených štátov, stávajú stále častejšie nezvaným hosťom aj na Slovensku....



Rozšírenie tohto škodcu sa po druhej svetovej vojne takmer podarilo vyhubiť, dnes mu pomáha turistický ruch. Tvrdia to zástupcovia dezinfekčných firiem.

Ľudia ploštice nosia z hotelov a ubytovní, niekedy sa prenášajú aj v nábytku. Môžu sa tiež objaviť aj v čistých bytoch, kde sa dbá na hygienu.

„Ploštica domáca či posteľná, začína byť v posledných rokoch veľkým problémom. Kedysi bol jej výskyt spojovaný s nedostatočnou hygienou a kultúrou bývania, dnes ju môžete nájsť aj v tých najlepších zariadeniach,“ povedal predseda slovenského zväzu profesionálov zaoberajúcich sa potieraním domácich škodcov Zdenek Jaško (ChemixD).

Počet zásahov proti tomuto hmyzu výrazne stúpol. Za posledných päť rokov je ich až pätnásťkrát viac. Len jeho firma proti nim zasahuje aj trikrát týždenne.
 
Podobná situácia s plošticami panuje aj v západnej Európe alebo Spojených štátoch. Napríklad britský denník The Times na svojom serveri v pondelok píše, že ploštica domáca a jej príbuzné druhy zaplavili New York. Od roku 2001 americký zväz pre boj s domácim hmyzom (NPMA) vraj zaregistroval 71 percentný náraz prípadov zamorenia.

Ploštice domáce (Cimex lectularius), niekedy nazývané aj ploštice posteľné, sú malé, ploché, bezkrídle ploštice, ktoré sa živia ľudskou krvou. Obete napadajú v spánku.

Pred svetlom sa skrývajú v tmavých miestnostiach, v podlahových otvoroch, v čalúnení, v matracoch či prikrývkach alebo za obrazmi.

Na rozdiel od iných druhov hmyzu je podľa odborníkov boj proti nim mimoriadne náročný. Účinným opatrením sú často opakované postreky. Ploštica naviac prežije dlhé obdobie bez potravy, podľa Jaška, na hostiteľa dokáže čakať aj rok.

Odborníci sa zhodujú, že na vzrastajúci výskyt ploštíc má vplyv migrácia. Na Slovensku sú najväčšie komplikácie s plošticami v Bratislave, kde je cestovný ruch najväčší. V roku 2007 si na tento hmyz sťažovali aj cestujúci na francúzskych železniciach. V Čechách sa správy o väčšom výskyte ploštíc objavili pred dvoma rokmi.

 

Ploštica domáca pije krv približne do 15 minút, množstvo nasatej krvi dosahuje dvoj- až šesťnásobok jej telesnej hmotnosti. Niektorí ľudia sú na bodnutie plošticou necitliví, väčšina postihnutých však reaguje tvorbou ružových pupencov o priemere 1 - 3 cm, často nepravidelného tvaru (tzv. urticaria cimicina). Citlivé osoby dostávajú horúčku a opuchnú. Pupence silne svrbia, čo postihnutého núti, aby ich škriabal. Na zmiernenie svrbenia postihnuté miesta natierame alkoholom (Alpa, mentolový či gáfrový lieh, denaturovaný lieh) alebo gélom Fenistil. Na opuchy prikladáme obklady s octanom, alebo krém s octanom a víňanom hlinitým (Cremor aluminii acetico tartarici)...  (Z.Vostal,M.Petrovský,Korzar.sk)
 

 

Zdroj/autor:  ddd,čtk,drom

VIDEO Ploštica domáca

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa