ČESKO Nočné prehliadky na zámku Konopiště

2010-06-09 14:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA/ video - Zámok Konopiště sa nachádza v rovnomennej časti Benešova v stredných Čechách, 40 km juhovýchodne od Prahy. Každú druhú stredu v mesiaci si môžete zámok okrem iného, pozrieť aj večer v rámci nočných prehliadok...



Zámok sa nachádza v rovnomennej časti Benešova v stredných Čechách, 40 km juhovýchodne od Prahy.

Najbližšie nočné prehliadky sú naplánované už nadnes 9. júna a 22. júna vždy od 20.00. Večerné prehliadky sa budú konať až do 15. septembra 2010.

Večerným zámkom vás prevedú grófka Vilma Lanyisová alebo Franz Janaczek. Vstupné je 160 korun a vstupenky je potrebné rezervovať vopred na adrese konopiste@stc.npu.cz alebo na telefónnom čísle 317 724 271.

Pôvodne hrad z 13. storočia založený podľa vzoru francúzskych zámkov je dnes zámkom neodmysliteľne spojeným so svojím posledným šľachtickým majiteľom Františkom Ferdinandom d’Este.

V rámci prehliadkových okruhov môžete vidieť tiež reprezentačné a obývacie izby, zbierku zbraní a loveckých trofejí i súkromné izby Františka Ferdinanda. Na zámku je taktiež múzeum sv. Jiří a strelnica. Za návštevu stojí aj nádherná Ružová záhrada a zámocký park.

 

Zámok Konopiště je právom pokladaný za jeden z najkrajších českých zámkov a taktiež za zámok s najkrajšími a najväčšími zbierkami a mobiliárom. Hrad bol založený ako gotická pevnosť podľa vzoru francúzskych pevností koncom 13. storočia biskupom Tobiášom z Benešova. Postupom času sa na Konopišti vystriedalo mnoho šľachtických rodov, medzi inými tiež Šternberkovci, Hodějovci z Hodějova, Vrtbovci z Vrtby a Lobkowitzovci. V roku 1887 kúpil panstvo arcivojvoda František Ferdinand d´Este a prebudoval Konopiště na veľkolepé sídlo budúceho cisára. Zámocké miestnosti boli vybavené muzeálnymi zbierkami, ktorých základ pochádza z tzv. modenského dedičstva.

 

Tip: od 1. mája 2010 je priamo na nádvorí zámku otvorená aj Zámocká reštaurácia v priestoroch kuchyne Františka Ferdinanda. 

 

 

 

Národní památkový ústav, správa zámku Konopiště
Konopiště 1
256 01 Benešov
Tel.: +420 317 721 366
E-mail:
konopiste@stc.npu.cz
Web: www.zamek-konopiste.cz

 

Zdroj/autor: kudyznudy, CzechTourism, zamekkonopiste, drom

VIDEO Zámok Konopiště



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa