DOMA Leto v múzeu vo Svätom Antone

2010-07-13 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Okrem stálej umelecko-historickej expozície a expozície poľovníctva ponúkne Múzeum vo Svätom Antone pri Banskej Štiavnici, sídliace v tamojšom kaštieli, aj toto leto pre všetkých viacero podujatí.



Múzeum pripravilo nočné prehliadky, ktoré budú v piatky 16. júla, 13. a 20. augusta a ich súčasťou budú aj divadelné predstavenia na nádvorí.

Okrem toho to bude koncert v kaplnke 31. júla ako súčasť Festivalu peknej hudby, zapojí sa do festivalu Cap á l ´Est, ktorý bude v druhej polovici augusta v Banskej Štiavnici na tému Bulharsko a nosným podujatím bude jubilejný 20. ročník Dní svätého Huberta 4. a 5. septembra.

Jubilejný ročník Dní svätého Huberta bude spojený aj s celoslovenskou oslavou 90. výročia organizovaného poľovníctva na Slovensku. Program na nádvorí bude zameraný na to, čo slovenské poľovníctvo za 90 rokov dokázalo.

Budú tam ukážky sokoliarstva, na ktorého zápise do listiny svetového kultúrneho dedičstva sa v súčasnosti pracuje, budú prezentované slovenské poľovnícke kynologické plemená, ako sú slovenský kopov, slovenský hrubosrstý stavač. Bude tam tiež veľa podujatí pre deti.

Múzeu sa podarilo v minulom desaťročí zrekonštruovať, respektíve zreštaurovať viaceré priestory svätoantonského kaštieľa, v súčasnosti rekonštruuje bývalú sýpku. Rekonštrukčné práce chce dokončiť tak, aby v barokovej sýpke už počas Dní svätého Huberta mohli byť výstavné priestory pre trofeje.

V kaštieli potom ešte čaká rekonštrukcia prízemia a východného krídla. V bývalej sýpke chcú v budúcnosti vybudovať aj sieň slávy slovenského poľovníctva.

 

Kaštieľ vo Sv. Antone, neďaleko Banskej Štiavnice, je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá v súčasnosti slúži ako múzeum s jedinečnou poľovníckou a vzácnou umeleckohistorickou expozíciou. Barokovo-klasicistickému kaštieľu pôvodne predchádzal menší opevnený hrádok z 15. storočia. O storočie neskôr bol prebudovaný na hrad, ktorý mal za úlohu chrániť prístup do Banskej Štiavnice z južnej strany. Súčasný charakter a vzhľad získal po prestavbe v 18. storočí, kedy si tu kaštieľ vybudovala rodina Koháryovcov.

 

 

 

Múzeum vo Svätom Antone

969 72 Svätý Anton
Tel.: 045 6913932, 0915 821973
Fax: 045 6921955
E-mail: info@msa.sk

 

Zdroj/autor: sita, msa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa