ZDRAVIE Leto a črevné ochorenia (1)

2010-06-24 10:15:00 |   |    | 

Salmonelóza je akútne bakteriálne hnačkové ochorenie. Prameňom nákazy sú najmä sliepky a iná hydina. Infekcia sa prenesie na človeka konzumáciou živočíšnych potravín obsahujúcich salmonely, najmä mäso, vajcia a výrobky z nich...



V súčasnosti rozoznávame približne 2 200 sérovarov salmonel, z ktorých sa najčastejšie vyskytujú - Salmonela enteritidis a Salmonela typhimurium. Vznik a priebeh ochorenia závisí od infekčnej dávky.

Na vyvolanie klinicky manifestnej nákazy sa salmonely musia v potravine pomnožiť. Prejavy nákazy sa dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín. Z nich sú najčastejšie  majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, mäsové výrobky či iné vaječné jedlá.  Postihnutý pociťuje nevoľnosť, zvracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby. Priebeh ochorenia, najmä v súvislosti s veľkou stratou tekutín, môže byť vážny hlavne u detí a starších pacientov.

 

Liečba salmonelózy

Pri liečení je najdôležitejší dostatočný prívod tekutín s obsahom minerálov, stolové minerálky bez kysličníku uhličitého, prípadne nesladený čaj a dieta s minimálnym množstvom tuku a dráždivých látok. Pri liečbe akútneho ochorenia nepomáhajú antibiotiká. Vylučovanie salmonel môže prebiehať ešte niekoľko týždňov po odoznení príznakov. Takýto vylučovateľ môže byť zdrojom nákazy pre svoje okolie a nemal by pripravovať potravu a nápoje pre druhých ľudí.

 

Salmonelóza v SR

Salmonelózy sú u nás veľkým problémom. Ročne ochorejú tisíce ľudí, všetky vekové skupiny obyvateľov, najčastejšími pacientmi sú však predškolské deti a starí ľudia, ktorých organizmus nie je tak odolný.

 Má typický sezónny charakter s maximom chorobnosti v letných mesiacoch. Najvyššia chorobnosť v SR je u detí do 1 roku života. Výskyt salmonelóz mal v SR dlhodobo vzostupný trend. Od  roku 1999 počet hlásených salmonelóz postupne klesá.

 

Prevencia


Proti salmonelóze očkovanie neexistuje.

Najlepšou obranou proti ochoreniu je dodržiavanie nasledujúcich zásad:

 

  • mäso a vajcia nakupujte len v povolených predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení,
  • suroviny skladujte v chladničke, zabránite rozmnožovaniu salmonel, ktoré sa rozmnožujú pri teplotách od 10 - 60¡ C, najviac medzi 30 - 40¡ C,
  • surové vajcia neumývajte, pórmi v škrupine môžete zaniesť salmonely z povrchu do vnútra vajec,
  • pri manipulácii so surovým mäsom a surovými vajcami dbajte o zvýšenú hygienu: pracovné miesto i nádoby dôkladne poumývajte teplou vodou a detergenčným prostriedkom ( Jar, Pril  a pod. ), po práci si dôkladne umyte ruky, zabránite tak znečisteniu hotových jedál salmonelami,
  • nekonzumujte jedlá, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované, na zneškodnenie salmonel je potrebné vajce variť vo vode 60¡ C teplej 12 minút, pri tepelnom spracovaní mäsa je potrebné, aby sa táto teplota dosiahla v celom jeho objeme,
  • majonézu používajte len priemyselne vyrobenú,
  • zmrazené suroviny pred tepelnou úpravou dôkladne rozmrazte, aby sa prevarili v celom objeme,
  • hotové jedlá skladujte pri teplote do 10¡ C, pred podávaním zohrejte min. na  90¡ C, alebo krátko povarte,
  • kuchynské náradie udržujte v čistote, zabránite tak rozmnožovaniu salmonel v nedokonale odstránených zvyškoch stravy,
  • zabráňte styku medzi surovými a uvarenými potravinami,
  • dodržujte zásady osobnej hygieny, umývajte si ruky pred začatím prípravy stravy a po použití WC,
  • v letných mesiacoch sa vyhýbajte konzumácii krémových zákuskov, potravinám a zákuskom , ktoré obsahujú surové vajcia alebo nepasterizované mlieko,

 

Pri každom hnačkovom ochorení je vždy potrebné vyhľadať lekára. Včasnou liečbou sa zlepší zdravotný stav chorého a zabráni sa ďalšiemu prenosu salmonel.

 

Zdroj/autor: uvzsr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa