EXTRA Najdrahšie mestá sveta

2010-07-01 14:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/ video - Najdrahším mestom sveta je podľa tohtoročného prieskumu angolské hlavné mesto Luanda. Bratislava na 37. mieste je najdrahším mestom na svete z hľadiska životných nákladov.



Pre zaujímavosť, Bratislava "za sebou nechala" napríklad Dublin (42), Prahu (47), Barcelonu (49) alebo Frankfurt nad Mohanom (50) a Abú Zabí (50).

Najdrahším mestom je podľa tohtoročného prieskumu (Mercer's 2010 Cost of Living survey) angolské hlavné mesto Luanda, ktoré predstihlo Tokio, ktoré sa pravidelne umiestňuje na špici poradí najdrahších miest sveta.

Tretie je hlavné mesto Čadu N’Djamena, na štvrtom mieste sa umiestnila Moskva a na piatom Ženeva.

Poradie bolo zostavené na základe prieskumu, ktorý sa týkal 214 miest ležiacich na piatich kontinentoch a bral do úvahy viac než 200 porovnateľných položiek v každej lokácii, ako napríklad náklady na bývanie, dopravu, oblečenie, domáce potreby alebo zábavu.

Podľa spoločnosti Mercer je to najkomplexnejší prieskum týkajúci sa životných nákladov, ktorý pomáha napríklad nadnárodným spoločnostiam a vládam pri vypočítavaní finančných príspevkov pre svojich zahraničných zamestnancov. Za referenčné mesto sa berie New York a všetky mestá sa porovnávajú s New Yorkom.

Po prvý raz sa medzi 10 najdrahšími mestami na svete umiestnili tri africké mestá: Luanda (1), N’Djamena (3) a gabonské Liberville (7).

V prvej desiatke sú tiež tri ázijské mestá Tokio (2), Osaka (6) a Hongkong (8), ktorý sa spoločne s Zürichom umiestnil na 8. mieste.

Z európskych miest sú medzi prvými 10 najdrahšími ešte Moskva (4), Ženeva (5) a Kodaň (10).

 

 

 

Zdroj/autor: mercer, tasr, čtk, drom

VIDEO Luanda, Angola



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa