VLAKOM Autovlakom do Česka

2010-07-19 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Záujem o prepravu vozidiel autovlakom do Česka rastie. Cesta autovlakom z Košíc do českej metropoly vás vyjde na 48,7 eura.



Železničná spoločnosť (ZSSK) vypravuje špeciálny autovozeň k nočnému vlaku "Slovakia" z Košíc, v Poprade sa k nemu pripája ďalší vagón pre vozidlá.

Vozidlo naložené na špeciálnom vagóne musí sprevádzať vodič, spolu s ním sa môžu viesť ďalší spolucestujúci.

Jeden denný autovozeň býva aj súčasťou súpravy EuroCity na trati Košice - Praha. Vlastnú nakládku a vykládku auta si cestujúci zabezpečuje sám, počas prepravy nemá prístup do automobilu.

   
Autovlak  ponúka šoférom viacero výhod:

 

  • neriskujú dopravné zápchy,
  • nečelia únave za volantom,
  • cestou sa môžu vyspať
  • a prípadne ušetriť za ubytovanie v hoteli.

 

Pasažieri, ktorí vlakom prepravujú auto, majú prednostne k dispozícii za osobitný príplatok lôžkový vozeň radený k autovozňu.
   
Cesta autovlakom z Košíc do českej metropoly vyjde na 48,70 eura, za spiatočný lístok cestujúci zaplatí 85 eur. (Aktuálny cenník)

O niečo menej stojí preprava spod Tatier. Cestujúci strávi vo vlaku zhruba osem až deväť hodín.

 

Za rok 2009 bolo v pokladniciach ZSSK vypravených celkovo 12.049 áut, predvlani spoločnosť prepravila 10.741 vozidiel.  Obľúbenosť autovlakov rástla aj v susednom Česku; České dráhy (ČD) vlani prepravili 13.061 vozidiel, čo bolo najviac od spustenia služby v roku 1997. Okrem súprav na Slovensko spoločnosť v minulom roku vypravovala v letnej sezóne aj autovlaky do chorvátskeho Splitu.  Za prvých šesť mesiacov tohto roka Železničná spoločnosť vypravila v súpravách z Košíc a Popradu do Prahy 5453 automobilov, čo medziročne predstavuje prírastok o 4,5 percenta. Pohodlná preprava áut na stovky kilometrov po železnici stúpala aj v uplynulých rokoch, informoval štátom kontrolovaný prepravca ZSSK. Od januára do konca júna cestovalo vlakom s automobilom 10.324 ľudí, v rovnakom období vlaňajška 9591 osôb.


 

Zdroj/autor:zssk,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa