ZDRAVIE Hrozby leta (2)

2010-08-02 10:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Aby sa dovolenka nezmenila na nočnú moru medzi hlavné zásady prevencie infekcií patrí preventívne očkovanie, dodržiavanie všetkých zásad osobnej hygieny, konzumácia bezpečných potravín a vody, opatrenia proti poštípaniu hmyzom a bezpečný sex.



"Očkovanie treba absolvovať jeden až dva mesiace pred odchodom, aby bol dodržaný interval medzi dávkami vakcín a stihli sa vytvoriť protilátky.

Očkovanie sa vykonáva v očkovacích centrách v Bratislave, v Martine a v Košiciach," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Šramková.

Z hľadiska vzniku infekcií pri cestách do tropických a subtropických oblastí je najčastejším zdravotným problémom turistov - hnačka.

"Hoci hnačka je často iba reakciou organizmu na náhlu zmenu klímy, zmenu stravovacích návykov a stres spojený s cestovaním, dodržiavanie základných preventívnych opatrení má kľúčový význam pri predchádzaní vážnejších hnačiek z infekčných príčin," vysvetlila Šramková.

Z iných črevných nákaz môže turistov ohrozovať aj dyzentéria, vírusová hepatitída typu A, brušný týfus, paratýfus, cholera a iné nákazy, vrátane parazitárnych ochorení.

Hrozí aj možnosť vzniku nákaz prenášaných hmyzom ako sú malária, horúčka dengue, japonská encefalitída, spavá choroba, žltá zimnica a mnohé ďalšie, či sexuálne prenosné ochorenia a ochorenia prenášané krvou typu HIV/AIDS, kvapavka, syfilis a vírusová hepatitída typu B.

 

 

Zdroj/autor: uvzsr,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa