KNIHA Poklady Tatier

2010-08-21 15:00:00 |   |    | 

Autor knihy sa snaží obrázkami a textom aspoň sčasti pootvoriť dvere do klenotnice Slovenska a ukázať poklady tatranskej prírody.



Všetky živé organizmy, predstavené v knihe predstavujú len zlomok prírodných hodnôt Tatier, niektoré miesta a vzácnosti prezentované na fotografiách už vymizli, Tatry však stále zostávajú zdrojom unikátnej a špecifickej druhovej rozmanitosti fauny a flóry. Svedčia o tom Poklady Tatier.

Vysoké Tatry sa nachádzajú na severnej časti Slovenska, na hranici s Poľskom. V roku 1949 boli vyhlásené za prvý národný park na Slovensku (TANAP) a v roku 1993 boli spolu s poľskou časťou Tatier vyhlásené organizáciou UNESCO za "Biosférickú rezerváciu Tatry".

Vysoké Tatry vznikli v treťohorách zdvihom žulového masívu nad úroveň terénu a súčasnú podobu nadobudli činnosťou ľadovcov v štvrtohorách. Touto horotvornou činnosťou vznikli charakteristické skalné vrcholy ako Gerlachovský štít, Kriváň, Rysy, či Lomnický štít. No aj hlboké ľadovcové doliny  - Mengusovská dolina, Veľká a Malá Studená dolina.

Prvý tatranský výstup vykonali roku 1615 kežmarskí študenti na čele s Davidom Frölichom, pravdepodobne na Kežmarský štít.

Neskôr výstupov do Tatier pribúdalo, francúzsky zemepisec Baltazar Hacquet, škótsky lekár Robert Townson (prvý doložený výstup na Lomnický štít) a zo Španielska Karol Gimbernat si začali vyberať svojich sprievodcov zo vzdelanejších vrstiev - správca Zakopanských železiarní Otto, kňazi T. Mauksch a J. Ursíny.

Nosičmi boli prostí obyvatelia spod Tatier. Na Kriváň vystúpil roku 1840 saský kráľ Fridrich August II., ktorého sprevádzal ľudový vodca Roxer.

Kriváň sa stal symbolom Slovákov, pretože bol dlho považovaný za najvyšší vrchol Tatier. O národných výstupoch naň písal už spisovateľ Gašpar Belopotocký – výstup „milovníkov reči a literatúry slovenskej“ z Liptovského Mikuláša na „Kriváň Liptowský“. Už roku 1841 mali výstupy na Kriváň masový charakter.

 

Poklady Tatier - Wealth of the Tatras

Autor: Ivor Mihál
Vydavateľ: Neografia
Počet strán: 180
Väzba: viazaná
Rok vydania: 2010
Cena: 12,31 eur

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa