RAKÚSKO Skladaná krása

2010-10-05 16:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO/ video - Tradícia umenia skladaných obrúskov a servítok z papiera prináša nová prezentácia viedenského múzea Hofmobiliendepot...



Výstava ponúka prierez históriou umenia skladania obrúskov od antiky, stredoveku až po novú renesanciu v dnešnej gastronómii.

Prezentácia nazvaná Skladaná krása ponúka spolu 190 rôznych objektov netradičného umenia dekorácie z pergamonu, papiera či látok. Deti i dospelí sa môžu zúčastniť workshopov skladania obrúskov i klasických papierových servítok.

Jednoduché ľanové obrúsky boli rozšírené už v stredoveku. Až v renesancii sa umenie skladaných obrúskov stalo súčasťou stolovania vyššej society. Najväčší rozmach skladaných obrúskov a servítok bol v období baroka, ktoré okrem dekorácie stolovania a hostín boli aj výrazom blahobytu.

Pôsobivé boli predovšetkým objekty vytvorené z niekoľko metrov dlhých ľanových tkanín - hady, vtáky, ryby a malá architektúra ako zámky či fontány. Viaceré takéto objekty prináša aj výstava Hofmobilienhofu.

Koncom 18. storočia strácalo umenie dekoračných obrúskov na význame. Novú renesanciu zažíva umenie skladaných obrúskov a servítok znova v dnešnej gastronómii.

Výstava vznikla vďaka katalánskemu umelcovi Joanovi Sallasovi, ktorý sám je majstrom netradičného umenia origami a zároveň kurátorom celého projektu.

Skladaná krása vo viedenskom Hofmobiliendepot (Andreasgasse 7) potrvá do 23. januára 2011 od utorka do nedele od 10.00 do 18.00.

 

 

 

Hofmobiliendepot - Möbel Museum Wien
Andreasgasse 7
1070 Wien
Tel.: +43 1 524 33 57
Fax: +43 1 524 33 57 666
E-mail:
info@hofmobiliendepot.at

 

Zdroj/autor: compress, hofmobiliendepot, drom

VIDEO Origami - Joan Sallas



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa