AUTOM Povinné zmluvné poistenie

2010-10-14 13:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Každý majiteľ vozidla musí mať uzatvorené povinné zmluvné poistenie v niektorej z komerčných poisťovní.



Podľa Petry Greksovej z Allianz - Slovenskej poisťovne sa Povinné zmluvné poistenie (PZP) vzťahuje na všetky motorové vozidlá s prideleným evidenčným číslom vozidla (EČV).

     
Uvedená povinnosť sa vzťahuje aj na niektoré špeciálne motorové vozidlá bez prideleného EČV. Ak takéto poistenie povinná osoba nemá uzatvorené, môže dostať pokutu až do výšky 3319,39 eura.
     
Poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla slúži pre prípad, keď vodič spôsobí na cestách škodu niekomu inému.

PZP teda kryje za poisteného všetky škody, ktoré sú spôsobené prevádzkou motorového vozidla iným osobám. Poisťovňa poskytuje krytie proti škode spôsobenej inému na zdraví, na veci a v právnom konaní.
     
Poškodený dostane zo zákonného poistenia v prípade majetkovej škody len skutočnú škodu, ktorá mu vznikla. To znamená, že z hodnoty vymenených vecí, náhradných dielcov a pri totálnom poškodení vecí sa stanovuje poistné plnenie odpočítaním amortizácie.
     
Pri uzatvorení PZP dostane poistník bielu a zelenú kartu, ktoré vydáva poisťovňa a slúžia ako potvrdenie o uzavretí poistnej zmluvy.

 

  • Bielou kartou je vodič povinný preukázať sa pri kontrole príslušným orgánom na území SR.
  • Zelená karta je medzinárodný doklad o poistení, ktorým sa vodič preukazuje pri kontrole v cudzine. Zelená karta musí byť podpísaná poistníkom.


 

Zdroj/autor: tasr-pr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa