EXTRA Mjanmarsko mení tvár

2010-10-22 15:30:00 |   |    | 

MJANMARSKO/ video - Mjanmarsko vo štvrtok odhalilo novú štátnu vlajku, iba dva týždne pred parlamentnými voľbami, ktoré vojenská vláda označuje za dôležitý krok v prechode k demokracii, ale kritici ju považujú za podvod.



Predstavitelia vojenskej vlády Mjanmarska (bývalej Barmy) nahradili starú zástavu novou presne o 15.00 h miestneho času.  Obrad slávnostnej výmeny sa konal na požiarnej stanici v centre najväčšieho mesta Rangún (Yangon) a počas neho stáli v pozore príslušníci v modrých uniformách.

     

Nová vlajka má vodorovné pásy žltej, zelenej a červenej farby, v strede sa nachádza veľká biela päťcípa hviezda. Oznámenie o novej vlajke odvysielala štátna televízia tesne pred obradom, ktorý sa mal podľa predpokladov odohrať súbežne po celej krajine.

     

"Dostali sme inštrukcie zvesiť presne o 15.00 h starú štandardu a zavesiť novú," uviedol predstaviteľ prístavného mesta Pathein na rieke Iravádí a dodal, že krátko pred slávnosťou im ešte stále nedoručili náhradu starej zástavy.

     

Armáda v roku 2008 presadila novú ústavu krajiny, ktorá predpisuje aj nové štátne symboly vrátane vlajky. Jej žltá, zelená a červená farba vyjadrujú solidaritu, mier a pokoj, odvahu a odhodlanosť. Nečakané odhalenie novej vlajky je však napriek tomu prekvapením.

     

Blížiace sa voľby 7. novembra budú prvými od roku 1990. Vtedy Národná liga za demokraciu (NLD) uväznenej laureátky Nobelovej ceny mieru Aun San Su Ťij dosiahla výrazné víťazstvo, ale strane neumožnili prevziať moc. Kritici junty vyjadrili obvinenie, že nová ústava a nové volebné zákony sú napísané tak, aby zabezpečili armáde, že naďalej bude dominantnou politickou silou v krajine.

     

Žlto-zeleno-červená vlajka sa používala počas japonskej okupácie v rokoch 1943-1945, hoci vtedajším znakom v strede bol tancujúci páv. Bojujúci páv je symbolom mjanmarskej demokratickej opozície, vrátane momentálne rozpustenej strany aktivistky Aun San Su Ťij.

     

Starú zástavu - ktorú v roku 1974 zaviedla socialistická vláda - tvorí červené pole s modrým obdĺžnikom v ľavom hornom rohu. V ňom sa nachádzajú ozubené koleso a rastlina ryže, ktoré sú obkolesené 14 hviezdičkami predstavujúcimi sedem regiónov a sedem štátov krajiny.

 

 

V novom hlavnom meste Nepjito pripravili aj oslavu bielemu slonovi

 

Mjanmarská vládnuca vojenská junta pripravila včera v hlavnom meste krajiny Nepjite (Naypyidaw) veľkolepú slávnosť na privítanie bieleho slona.

 

 Biele slony, ktoré sú v podstate albínmi, boli v Ázii po stáročia uctievané. V Mjanmarsku, Thajsku, Laose, ale i ďalších ázijských krajinách ich chovali a rozmaznávali králi; patrili k symbolom kráľovskej moci a prosperity.

     

Slona minulý mesiac zajali v džungli v mjanmarskom Jakchainskom štáte. Pri ceremónii v Nepjite 18-ročné zviera postriekali voňavou vodou a previedli okolo pagody Šweitigoum, ktorá je replikou slávnej pozlátenej pagody v Rangúne, bývalom hlavnom meste krajiny.

     

Išlo už o piateho bieleho slona zajatého v Mjanmarsku. Tieto zvieratá nie sú v skutočnosti celkom biele, majú však svetlú kožu alebo s červenkastým tónom.

 

Dva slony v Nepjite pôsobia nezvyčajne bielo. Ich troch ďalších súkmeňovcov chovajú v Rangúne v osobitnom zooparku, v ktorom sú špirálovité pavilóny, umelé vodopády, jazierka a vysadené stromy.

     

 

Zdroj/autor: ap,tasr,drom

 

VIDEO Mjanmarsko - Barma 2010



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa